ZNAČAJNA PROMENA KOJA SE ODNOSI NA PORODIČNA DOMAĆINSTVA! Objavljeni konačni rezultati popisa!

Autor:

Vesti

26.04.2024

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od ukupnog broja porodičnih domaćinstava, 87,2% čine domaćinstva sa samo članovima porodice, dok 12,8% imaju i druge članove koji ne pripadaju toj porodici.

ZNAČAJNA PROMENA KOJA SE ODNOSI NA PORODIČNA DOMAĆINSTVA! Objavljeni konačni rezultati popisa!

Foto: youtube.com/KTV Televizija - Zvanični kanal

Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, a jedan od ključnih nalaza odnosi se na strukturu domaćinstava prema porodičnom sastavu i broju članova. Od ukupno 2.589.344 domaćinstava u Srbiji, čak 67,9% čine porodična domaćinstva, dok je 32,1% neporodičnih. Ovi podaci ukazuju na značajan broj domaćinstava koja nisu vezana za porodičnu strukturu.
 

Struktura porodičnih domaćinstava
 

Od ukupnog broja porodičnih domaćinstava, 87,2% čine domaćinstva sa samo članovima porodice, dok 12,8% imaju i druge članove koji ne pripadaju toj porodici. Interesantno je da su najzastupljenija domaćinstva sa jednom porodicom, čak 92,2%, dok domaćinstva sa dve ili više porodica čine 7,8%. Ovo ukazuje na preovlađujuću strukturu domaćinstava sa jednom porodicom u Srbiji.

 

Tipovi porodica
 

Među domaćinstvima sa jednom porodicom, najzastupljeniji tip porodice je "bračni par sa decom" sa udelom od 44,4%. Sledeći po zastupljenosti su "bračni par bez dece" (26,5%), "majka s decom" (17,2%), "otac s decom" (4,7%), "vanbračni par s decom" (4%) i "vanbračni par bez dece" (3,1%). Ovi podaci pružaju uvid u raznovrsnost porodičnih struktura u Srbiji.

 

Promene u strukturi domaćinstava
 

Udeo neporodičnih domaćinstava u ukupnom broju domaćinstava značajno je porastao u periodu između dva popisa, sa 24% na 32%. Takođe, primećen je i pad udela porodica tipa "bračni/vanbračni par s decom" sa 36,4% na 30,3%, kao i kod domaćinstava sa dve porodice - sa 8,4% na oko 5%. Ovi podaci ukazuju na značajne promene u strukturi domaćinstava u proteklom periodu.
 

Starost i pol nosioca domaćinstva
 

Rezultati Popisa 2022. pokazuju da je u 63% domaćinstava nosilac muškog pola, dok je u porodičnim domaćinstvima taj udeo čak 72%. Nasuprot tome, u neporodičnim domaćinstvima veći broj nosilaca domaćinstva je ženskog pola (55,6%). Prosečna starost nosioca domaćinstva iznosi 56,7 godina, pri čemu je zanimljivo da nosioci domaćinstava u gradskim naseljima imaju prosečno 55,3 godine, dok nosioci u ostalim naseljima imaju 59,4 godine.


Ovi podaci pružaju uvid u kompleksnu strukturu domaćinstava u Srbiji, odnosno u raznovrsnost porodičnih i neporodičnih oblika života.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading