OTKRIVENA MRAČNA TAJNA MALE SIRENE - Ove JEZIVE detalje niste mogli da vidite u animiranom filmu

Autor:

Razonoda

22.04.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mala sirena: Razlike između knjige i filma

OTKRIVENA MRAČNA TAJNA MALE SIRENE - Ove JEZIVE detalje niste mogli da vidite u animiranom filmu

Foto: printskrin


Animirani film "Mala Sirena" koji je producirala produkcijska kuća "Walt Disney Pictures" 1989. godine postao je kultno ostvarenje. Ovaj film je osvojio Oskara za najbolju pesmu ("Under the Sea") i uveliko doprineo uskrsnuću animiranih filmova iz Disney studija tokom 1990-ih. Inspirisan bajkom Hansa Kristijana Andersena, film je dobio svoju originalnu priču, muziku koja je postala legendarna, kao i pohvale kritike za animaciju i likove.

Bajka Hansa Kristijana Andersena


Andersenova bajka, objavljena 1837. godine, predstavlja dosta mračniju priču od one koju je Dizni prikazao. Mala sirena, jedna od šest prelepih ćerki morskog kralja, zaljubljuje se u princa koji živi u kraljevstvu izvan vode. U ovoj verziji, morska veštica seče sirenin jezik i zauzvrat joj daje par nogu, ali po veoma visoku cenu - svaki korak koji sirena napravi osećaće kao da hoda po noževima. Kada preuzme ljudski oblik, nikada više neće moći da ponovo postane sirena, niti da pliva u dubinama okeana, niti da vidi svoju porodicu. Priča ima tužan kraj - Mala sirena ne uspeva da osvoji ljubav kraljevića, on se zaljubljuje i venčava sa drugom, a Mala sirena umire postavši morska pena.

Diznijeva era renesanse
"Mala sirena" predstavlja prvi crtani iz takozvane ere "Diznijeve renesanse" i postala je deo popularnog kulturnog nasleđa tokom devedesetih godina. Zanimljivo je da je sam Walt Disney lično imao plan da na osnovu Andersenove bajke napravi animirani film još krajem '30-ih, ali je ideja na realizaciju ipak čekala decenijama. Tek 1985. godine počeo je rad na dugometražnom crtani filmu po motivima Andersenove bajke.

Značaj i nasleđe
"Mala sirena" je postala deo popularnog kulturnog nasleđa i ima poseban značaj za sve gledaoce koji su odrasli tokom devedesetih godina. Osim animiranog filma, inspirisala je brojne adaptacije, uključujući i pozorišne predstave i druge medijske formate. Film je izabran od Kongresne biblioteke za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru Sjedinjenih Američkih Država kao "kulturološki, istorijski ili estetski značajan" film, a njegova popularnost dovela je do stvaranja čitave franšize, uključujući nastavke, preteču, i čak i mjuzikl na Brodveju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading