KRPELJI NE PRESTAJU DA PRETE: Da li se posle kiše očekuje "eksplozija" ovih opasnih insekata

Autor:

Vesti

21.04.2024

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je brojnost krpelja ove sezone dostigla maksimum ranije nego prethodnih godina, očekuje se da će njihova brojnost opasti nakon nedavne kiše.

KRPELJI NE PRESTAJU DA PRETE: Da li se posle kiše očekuje "eksplozija" ovih opasnih insekata

Foto: Shutterstock

krpelj

Umereno toplo i vlažno vreme pogoduje aktivnosti krpelja, ali nakon nedavne kiše, stručnjaci iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju smiruju javnost objašnjavajući da ne očekuju nagli porast broja krpelja. Ipak, građanima se i dalje preporučuju oprezne mere prilikom boravka u prirodi, s obzirom na to da krpeljima odgovara umereno toplo i vlažno vreme bez vetra. Kako objašnjava dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju njihova povećana brojnost se sada, nakon ove kiše, ne očekuje, piše Blic.

Ipak, građanima i dalje preporučujemo mere opreza prilikom boravka u prirodi - upozorava dr Aleksić:

- Krpeljima odgovara umereno toplo i vlažno vreme bez vetra. Kada je visoka temperatura oni se povlače na tlo, i u senku gde je vlažnost optimalna za njih. Jak vetar ih ometa da ostanu na vrhovima trave ili druge vegetacije na kojima čekaju žrtvu.

Iako je brojnost krpelja ove sezone dostigla maksimum ranije nego prethodnih godina, očekuje se da će njihova brojnost opasti nakon nedavne kiše. Međutim, stručnjaci su utvrdili prisustvo bakterije borelije, koja izaziva Lajmsku bolest, na gotovo svim izletištima u okolini Beograda. PCR analizom je potvrđeno prisustvo ove bakterije na lokacijama poput Košutnjaka, Topčidera, Ade Ciganlije, Avale, Kosmaja i drugih.

- To su Košutnjak, Topčider, Ada ciganlija, Avala, Kosmaj, Šuplja stena, Banjička šuma, Lipovica, Stepin gaj, Bojčinska šuma... - navodi on.

Zaraženost krpelja varira između 15 i 35 odsto, što znači da je svaki treći krpelj potencijalni prenosilac Lajmske bolesti. Važno je napomenuti da je potrebno oko 48 sati da zaraženi krpelj prenese bakteriju u telo čoveka, te se preporučuje da se krpelj što pre ukloni i odnese na analizu.

- Prema literaturi, ukoliko je krpelj zaražen potrebno je oko 48 sati da on prenese bakteriju u telo čoveka. U laboratorijama Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju pored testiranja krpelja na prisustvo bakterije borelije moguće je ljudima putem imunoloških analiza na prisustvo antitela IgG ili IgM utvrditi da li je došlo do razvoja Lajmske bolesti i u kojoj je fazi - podsećaju u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Lajmska bolest može imati širok spektar simptoma i kliničkih nalaza, a manifestuje se od blagih do teških oblika, sa mogućim invaliditetom, ili vrlo retko, smrtnim ishodom. Ukoliko se u roku od mesec dana pojavi karakteristično crvenilo u koncentričnim krugovima na mestu uboda, potrebno je obratiti se lekaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading