Sudija Trešnjev: Potpuna je besmislica da su mi sve presude ukinute

Autor: Republika

Vesti

16.11.2020

18:39

Aleksandar Trešnjev, sudija Višeg suda u Beogradu rekao je da je potpuna besmislica da su mu sve presude ukinute. Ovo navode izneo je predsednik tog suda Aleksandar Stepanović, a Trešnjev je dodao da on nema ovlašćenja da vrednuje rad sudija i pozvao ga da oceni sopstveni rad i objasni svoj doprinos u očuvanju nezavisnosti i ugleda nezavisnog sudstva.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ako već ima potrebu da nečiji rad vrednuje trebalo bi da oceni kvalitet sopstvenog rada i doprinos koji je dao u radu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, budući da je još pre osam godina, sam sebe rasporedio u ovo odeljenje - istakao je Trešnjev za KRIK.

Trešenjev navodi da Stepanović donedavno nije govorio o pritiscima na sud, kao što je to učinio u intervjuu za pomenuti portal u kome je kazao da postoje politički pritisci koji se ogledaju u konstantnom komentarisanju sudskih postupaka. 

- U pogledu potrebe da zaštiti nezavisnost sudstva koju je iskazao u intervjuu, postavlja se pitanje kako se takva potreba javila tek nakon osam godina, od kada je počeo da vrši funkciju predsednika suda i tek kada je postao meta napada tabloida - naveo je Trešnjev.

 

 

 

Trešnjev je pozvao predsednika suda da objasni koji je njegov konkretan doprinos u očuvanju nezavisnosti i ugleda profesije kojoj pripada. On je podsetio na istraživanje Društva sudija Srbije iz 2017. u kom je 44 odsto sudija istaklo da trpi različite oblike pritisaka da donese određenu odluku, a 22 odsto navelo da pritisak dolazi od predsednika sudova. 

- Sudija Stepanović trebalo bi da kaže i nešto o tome. Nemoguće da mu sve ovo nije bilo poznato i ranije - zaključuje Trešnjev.

 

Komentari (0)

Loading