PREDIZBORNA OLUJA U AMERICI SE NE STIŠAVA: I ova savezna država protiv učešća Trampa na predsedničkim izborima, a ovo je razlog!

Autor:

Svet

30.01.2024

18:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči ključne odluke Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država o sudbini bivšeg predsednika Donalda Trampa u vezi s njegovim učešćem na izborima, Državna izborna komisija Ilinoisa okuplja se zbog ozbiljne rasprave o istoj temi.

PREDIZBORNA OLUJA U AMERICI SE NE STIŠAVA: I ova savezna država protiv učešća Trampa na predsedničkim izborima, a ovo je razlog!

Foto: Tanug/AP

Sastanak, koji se odvija neposredno pre očekivane odluke Vrhovnog suda o sličnom slučaju iz Kolorada, obeležen je živim debatama između demokrata i republikanaca.

Vrhovni sud Kolorada već je doneo značajnu odluku, zaključivši da je Donaldu Trampu, bivšem predsedniku, na osnovu 14. amandmana Ustava SAD, zabranjeno da učestvuje na izborima.

Razlog za ovo ograničenje leži u njegovoj ulozi u podsticanju nasilnog upada njegovih pristalica u američki Kapitol 6. januara 2021. godine. Tokom tih događaja, Tramp je javno tvrdio da su izborni rezultati bili namešteni i da su glasovi pokradeni nakon što je izgubio od demokrate Džozefa Bajdena.

Službenik komiteta Ilinoisa, nakon nedelju dana saslušanja, izjavio je da bi sudovi, a ne izborni zvaničnici, trebalo da odluče o sudbini Donalda Trampa. Klark Erikson, penzionisani sudija i republikanac, naglasio je da "prevlast dokaza" ukazuje na to da je Tramp bio uključen u pobunu, podržavajući njegovu isključenost iz izbornog procesa, piše Asošijeted Pres.

Peticiju koja zahteva zabranu učešća Trampa na predsedničkim izborima podnelo je pet birača, pozivajući se na 14. amandman, koji zabranjuje obavljanje funkcije osobama koje su se zaklele da će poštovati ustav, a zatim "učestvovale u pobuni."

Osim Ilinoisa i Kolorada, sličan proces odvija se i u saveznoj državi Mejn na severoistoku zemlje. Međutim, konačnu odluku u svim ovim slučajevima doneće Vrhovni sud SAD, čime će biti stavljena tačka na ovu značajnu pravnu debatu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading