AMERIKA NA PRAGU GRAĐANSKOG RATA! Krenuo konvoj sa 40.000 kamiona ka granici, država spremna da uzvrati sa VOJSKOM (VIDEO)

Autor:

Svet

30.01.2024

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države u sve većim problemima, naročito i zato što je izborna godina

AMERIKA NA PRAGU GRAĐANSKOG RATA! Krenuo konvoj sa 40.000 kamiona ka granici, država spremna da uzvrati sa VOJSKOM (VIDEO)

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Konvoj od 40.000 kamiona, pod nazivom "Vratimo našu granicu", koji zagovara jaču graničnu bezbednost na granici s Meksikom, krenuo je iz Norfoka u Virdžiniji prema Igl Pasu.

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot, odlučio je da postavi žicu na granici zbog velikog broja ilegalnih ulazaka ljudi, mahom Meksikanaca u SAD.

Vrhovni sud je naredio da žica mora da se ukloni. Abot kaže da će se suprotstaviti saveznim snagama ako bude bilo potrebno, uz podršku 25 drugih republikanskih guvernera koji su spremni da pruže vojnu podršku Teksasu!

Amerika je tako po prvi put u poslednjih nekoliko godina na ozbiljnom testu i narod će dobiti odgovor na pitanje koliko je zaista jaka država, odnosno njena savezna vlada.

Advokat za imigraciju Haim Vaskez tvrdi da smo svedoci nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD i autoriteta Vrhovnog suda.

Trenutna pozicija dovodi do sukoba između savezne vlade i republikanskih guvernera koji tvrde da Teksas ima pravo na samoodbranu.

Očekuje se da će pitanje ilegalne imigracije, koja je prošlog meseca dostigla tačku krize sa rekordnih 300.000 ilegalnih ulazaka, imati ozbiljan uticaj na politiku i predsedničke izbore.

Teksas, takođe poznat kao "pobunjenik" SAD, često se spominje u kontekstu otcepljenja, a ovaj sukob može oblikovati buduće odnose između savezne vlade i država, pišu Novosti.

Nije retkost da se pominje otcepljenje od ove savezne države, a poslednji put se to dogodilo u decembru. Zagovornici otcepljenja Teksasa tada su verovali da mogu odneti pobedu.

Teksaški nacionalisti se godinama zalažu za održavanje referenduma o secesiji Teksasa, uprkos tome što Ustav SAD ne dozvoljava otcepljenje od države.

Teksas se otcepio od Meksika 1836. i proveo devet godina kao sopstvena nacija pre nego što je postao savezna država Sjedinjenih Američkih Država. Takođe se otcepio od SAD 1861. pre nego što je ponovo primljen nakon završetka građanskog rata 1870. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ŠOLJA

30.01.2024 16:46

Dao Bog da osete na sopstvenoj koži delic zla koji su naneli u svetu.