SPREMA SE HAPŠENJE NETANJAHUA, GALANTA I HALEVIJA: Izrael i SAD u diplomatskoj ofanzivi protiv Međunarodnog krivičnog suda

Autor:

Svet

28.04.2024

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Netanijahu je izjavio u petak da bi predstojeće odluke ICC mogle da postanu ''opasan presedan“, ali da se stav Izraela ne menja.

SPREMA SE HAPŠENJE NETANJAHUA, GALANTA I HALEVIJA: Izrael i SAD u diplomatskoj ofanzivi protiv Međunarodnog krivičnog suda

Foto: Tanjug/AP

Izrael i SAD ulažu diplomatske napore kako bi sprečili Međunarodni krivični sud (ICC) da izda nalog za hapšenje premijera, Benjamina Netanjahua, i drugih izraelskih zvaničnika zbog rata u Gazi, preneli su izraelski mediji.

Kako je navedeno, Netanjahu je zabrinut da bi takav potez mogao da naruši ugled Izraela na međunarodnoj sceni i u kontaktu je sa zvaničnicima administracije predsednika SAD, Džozefa Bajdena, prenosi Times of Israel.

Analitičar lista Harec napisao je da izraelska vlada pretpostavlja da će vrhovni tužilac ICC, Karim Kan, uskoro izdati naloge za hapšenje premijera, ministra odbrane - Joava Galanta, kao i načelnika Štaba vojske - Hercija Halevija.

SAD, koje, kao i Izrael, nisu među 124 zemlje koje su potpisale Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, već su angažovane u nastojanju da blokiraju naloge za hapšenje, navodi Harec.

Netanijahu je izjavio u petak da bi predstojeće odluke ICC mogle da postanu ''opasan presedan“, ali da se stav Izraela ne menja.

- Nikada nećemo prestati da se branimo. Iako odluke suda u Hagu neće uticati na akcije Izraela, one bi bile opasan presedan koji bi pretio vojnicima i zvaničnicima bilo koje demokratije koja se bori protiv kriminalnog terorizma i agresije - poručio je premijer Izraela.

Podsetimo, hiljade demonstanata izašlo je sinoć na ulice izraelskih gradova kako bi zahtevali od Vlade da postigne dogovor sa palestinskom gupom Hamas koji bi omogućio da taoci oteti 7. oktobra u napadu Hamasa budu vraćeni u Izrael.

Najveći protesti organizovani su u subotu uveče u Jerusalimu i Tel Avivu, a za razliku od prethodnih protesta, porodice talaca i antivladini demonstranti marširali su zajedno. Na nekoliko mesta u dva grada došlo je do okršaja demonstranata i policije, a policija u Tel Avivu saopštila je da je sedam osoba uhapšeno, prenosi Tajms of Izrael.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading