PUTIN: TRI GRADA OSVOJITI DO JULA KAD NATO OBELEŽAVA 75 GODINA! ČITAJTE U SRPSKOM TELEGRAFU!

Autor:

Svet

28.04.2024

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budite bolje informisani od drugih!

PUTIN: TRI GRADA OSVOJITI DO JULA KAD NATO OBELEŽAVA 75 GODINA! ČITAJTE U SRPSKOM TELEGRAFU!

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Shutterstock

Srpski telegraf u izdanju za nedelju 27. april donosi pregršt važnih i interesantnih priča.

U današnjem izdanju, između ostalog pročitajte:

PUTIN NAPRAVIO NOVU GRUPU N: TRI GRADA MORAJU PASTI DO JULA

Šef Kremlja naredio da se osvajanje završi pre samita kojim NATO obeležava 75 godina postojanja.

Ruska vojska, izgleda po direktnom nalogu šefa Kremlja Vladimira Putina, formirala je novu ofanzivnu grupu N. Ta formacija, kako se spekuliše, iako zvanično treba da ojača odbranu granice s Ukrajinom u belgorodskom kraju, u stvari je dobila zadatak da, najkasnije do isteka prve dekade jula, zauzme tri ukrajinska grada - Harkov, Sumi i Dnjepropetrovsk.

Datum nije slučajno izabran s obzirom na to da NATO samitom u Vašingtonu, od 9. do 11. jula, obeležava 75 godina postojanja. Putin bi očigledno da im pomuti slavlje, mada ni njemu, čini se, baš ne ide sve po planu u tom pogledu, pa nije nemoguće da su poslednje trzavice u Moskvi (uhapšen zamenik ministra odbrane Sergeja Šojgua, navodno zbog korupcije) posledica te činjenice, te da sledi obračun s njim.

KURTI U PANICI: Sad se drma i savet Evrope

Šef delegacije Nemačke u SE Frank Švabe ocenio da su šanse za Prištinu sada 50:50

U Prištini, ali i Londonu, Bonu i nekim drugim zapadnim centrima već su maltene proslavili pobedu nakon što je na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) prihvaćena preporuka o članstvu lažne države Kosovo u toj organizaciji, ali...
To jedno ali, koje, kako kažu, uvek sreću kvari, moglo bi za sve njih da bude ozbiljna kost u grlu. Zahvaljujući velikoj diplomatskoj borbi Srbije, s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, baš kao i u slučaju odlaganja glasanja o rezoluciji o Srebrenici u UN, ni u Savetu Evrope nije baš sve kako je na početku izgledalo.

Šef nemačke delegacije u SE Frank Švabe rekao je da su sa sadašnje tačke gledišta šanse da Kosovo postane članica Saveta Evrope 50:50. Kako je naveo, postizanje većine u PSSE veoma je značajan korak, ali ima još mnogo posla.

- Iz današnjeg ugla, šanse su 50:50. Značajan korak koji smo napravili svakako je ostavio utisak na vlade, ministre i odbore. Ali ima još mnogo toga da se uradi - rekao je Švabe za Dojče vele.

Već ta konstatacija izazvala je paniku u Prištini i tamošnjim medijima. A onda je usledio još veći šok za premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija i njegovu kliku. Gerald Knaus, predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI), istakao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi uspešnu kampanju za odlaganje glasanja o članstvu Prištine u Savetu Evrope.

Paralelno s našom borbom, koja se, kako smo čuli, po svim ovim pitanjima vodi 24 sata dnevno, raste i otpor unutar onih u međunarodnoj zajednici koji imaju svoj stav i smeju da misle svojom glavom. Tako je bivši grčki premijer Andonis Samaras oštro kritikovao Doru Bakojani, izvestioca za prijem Prištine u Savet Evrope. Kako je naveo, njen izveštaj ne predstavlja Grčku, kao ni kulturu i tradiciju te zemlje.

- Nečuvene stvari koje su se nedavno desile vezano za Kosovo ne predstavljaju Grčku i helenizam - bio je izričit Samaras.
On je dodao da bi Grčka pre trebalo da se bavi obeležavanjem 50. godišnjice turske invazije na Kipar, umesto, kako je rekao, uvlačenjem helenizma u opasne puteve, kao s rezolucijom o Kosovu.

Republika

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 28. april 2024.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading