KATASTROFA U ZEMLJI, TEMPERATURA PREŠLA 50 STEPENI! Prekinuta nastava u školama, nestajala i struja

Autor:

Svet

11.05.2024

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj smrtnih slučajeva bi mogao da poraste nakon ovonedeljnih izuzetnih vrućina

KATASTROFA U ZEMLJI, TEMPERATURA PREŠLA 50 STEPENI! Prekinuta nastava u školama, nestajala i struja

Foto: Tanjug/A. PAP

U 10 gradova u Meksiku registrovana je rekordno visoka temperatura, uključujući i u glavnom gradu Meksiko Sitiju, saopštili su danas zvaničnici.

U prestonici temperatura je u četvrtak dostigla maksimum od 34,3 stepena Celzijusa, desetinu stepeni više od rekorda postignutog samo mesec dana ranije, preneo je Rojters.

Susedna Puebla oborila je prethodni rekord od 34,3 stepeni Celzijusa iz 1947, kada je u četvrtak izmerena temperatura od 35,2 Celzijusevih stepeni.

U Siudad Viktoriji, u severnoj pograničnoj državi Tamaulipas, preko puta Teksasa u SAD, temperatura je u četvrtak dostigla 47,4 stepeni Celzijusa, premašivši prethodnu najvišu vrednost iz 1998. godine.

Intenzivne vrućine izazvale su nestanak struje na nekoliko sati u nekim delovima Meksika ove nedelje, uglavnom na severu i dovele do obustave nastave u centralnoj državi San Luis Potosi, koja je ove nedelje dostigla temperaturu od 50 stepeni Celzijusa.

U nedeljnom izveštaju, meksičko Ministarstvo zdravlja prijavilo je sedam smrtnih slučajeva izazvanih visokom temperaturom od 17. marta do 4. maja.

Broj smrtnih slučajeva bi mogao da poraste nakon ovonedeljnih izuzetnih vrućina, navela je agencija.

Klimatska služba Evropske unije saopštila je da je po prvi put globalno zagrevanje premašilo 1,5 stepeni Celzijusa tokom čitave godine.

Naučnici su odmah pohitali da saopšte da je ovo najozbiljnije upozorenje čovečanstvu šta ga tek čeka.

Oluje, suše i požari pogodili su planetu jer su klimatske promene, pojačane prirodnim fenomenom El Ninjo, podstakle rekordno zagrevanje 2023. godine, čineći je verovatno najtoplijom poslednjih u 100.000 godina!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading