ČOVEČANSTVO JE U VELIKOJ OPASNOSTI: Probijena je ključna granica, čeka nas potpuni haos

Autor:

Svet

08.02.2024

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na putu smo bez povratka i sad se ništa više ne može učiniti da se sve vrati na staro

ČOVEČANSTVO JE U VELIKOJ OPASNOSTI: Probijena je ključna granica, čeka nas potpuni haos

Foto: pixabay.com

Klimatska služba Evropske unije saopštila je da je po prvi put globalno zagrevanje premašilo 1,5 stepeni Celzijusa tokom čitave godine.

Naučnici su odmah pohitali da saopšte da je ovo najozbiljnije upozorenje čovečanstvu šta ga tek čeka.

Oluje, suše i požari pogodili su planetu jer su klimatske promene, pojačane prirodnim fenomenom El Ninjo, podstakle rekordno zagrevanje 2023. godine, čineći je verovatno najtoplijom poslednjih u 100.000 godina!

Ekstremi su se nastavili u 2024., saopštila je služba Copernicus Climate Change Service (C3S), potvrđujući da je od februara 2023. do januara 2024. zabeleženo zagrevanje od 1,52 stepeni iznad referentne vrednosti iz 19. veka.

To je ozbiljno upozorenje ključnog praga zagrevanja od 1,5 stepen Pariskog klimatskog sporazuma, ali ne signalizira trajno probijanje granice koja se meri decenijama, rekli su naučnici.

"Vidimo cenu, društvenu i ekonomsku cenu. Broj od 1,5 stepeni je jako veliki i jako nam šteti u smislu talasa vrelina, suša, poplava, pojačanih oluja, nestašice vode u celom svetu. To je ono čemu nas je 2023. naučila", rekao je Johan Rokstrom iz Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klime.

Copernicus je saopštio da je januar 2024. godine bio najtopliji januar ikada zabeležen što je osmi mesec zaredom s istorijski visokim mesečnim temperaturama i s temperaturama koje su ukupno bile 1,66 stepen višima od procene proseka januara za 1850.-1900., predindustrijsko referentno razdoblje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading