2023. VAM JE BILA TOPLA? JOŠ NIŠTA NISTE VIDELI: Pred nama je "pakleno leto"! Klimatolog otkriva da li ćemo umesto ŠLJIVA gajiti MANDARINE!

Autor:

Vesti

06.02.2024

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje nas i više nego zanimljiva godina!

2023. VAM JE BILA TOPLA? JOŠ NIŠTA NISTE VIDELI: Pred nama je "pakleno leto"! Klimatolog otkriva da li ćemo umesto ŠLJIVA gajiti MANDARINE!

Foto: shutterstock

Klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević izneo je prognoze za 2024. godinu, ističući da se očekuje nastavak trenda rasta temperature i ekstremnih vrućina. Napominje da je klimatski fenomen El Ninjo trenutno u vrhuncu, što dodatno može uticati na toplije vreme u narednom periodu.

- Od 12. nas očekuje postepeno zahlađenje, pa bismo od 15. imali temperature koje su očekivane za ovo doba godine. Nakon 15. februara imali bismo jutarnje temperature oko nule, dok bi preko dana išle maksimalno do 10 stepeni - kaže Đurđević.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Vladimir Đurđević

 

Ekstremne temperature i uticaj El Ninjo fenomena

Profesor Đurđević ukazuje na afrički anticiklon poznat kao "Zevs", koji je doveo do neobično toplih temperatura u februaru, čak do 23 stepena. Najavljuje da će narednih desetak dana biti suvo i toplije nego što je uobičajeno za ovo doba godine, zbog uticaja pomenutog anticiklona. Takođe, ističe da El Ninjo fenomen može doprineti ekstremnijim vremenskim uslovima, iako direktno ne utiče na našu klimu.

Manjak snega i uticaj klimatskih promena

Klimatolog naglašava da se trend nedostatka snega javlja i u našem regionu, što je posledica klimatskih promena. Ističe da je planeti u proseku toplije za jedan stepen, dok je na našem području zagrevanje još izraženije, bliže dva stepena. Ovo dovodi do manjka snega tokom zime, što predstavlja izazov za skijaške centre.

- Mi se zagrevamo duplo brže i kod nas je to bliže dva stepena. Više temperature znače da ćete imati više kiše nego snega, a i kada dođe do akumulacije snega znači da će se on brže istopiti i da će u našem i širem regionu ti skijaški centri počinju muku da muče sa nedostatkom snega tokom zime i dovijaju se šta da rade - kaže dr Đurđević.


Uticaj na poljoprivredu

Postavlja se pitanje da li će klimatske promene uticati na tipične useve u našoj zemlji. Profesor Đurđević ističe da će buduće zagrevanje zavisiti od naših postupaka i da je moguće zadržati prepoznatljivu klimu ukoliko se poštuju određeni sporazumi, poput Pariskog sporazuma.

- Treba da znamo da je zagrevanje koje nas čeka u budućnosti, zavisi od nas samih. Ako se budemo pridržavali pariskog sporazuma mi situaciju možemo zadržati u okvirima koji su prihvatljivi, da ne promenimo klimu do tog nivoa da bude neprepoznatljiva - kaže dr Đurđević.

Izazovi za Srbiju

Klimatolog upozorava da se Srbija nalazi na veoma nezgodnom mestu kada su u pitanju klimatske promene. Očekuje se povećanje ekstremnih padavina, suša i porast temperature, što će zahtevati posebne mere prilagođavanja. Naglašava da je važno fokusirati se na implementaciju sporazuma iz Pariza kako bi se smanjile potencijalne štete.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading