U FEBRUARU NAS STVARNO OČEKUJE VREMENSKI ROLERKOSTER! Pred nama mesec koji u sebi ima više GODIŠNJIH DOBA: Evo kada ćemo se smrzavati, a kada UŽIVATI!

Autor: D.B.

Vesti

31.01.2024

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon 10. februara očekuje se promena osnovnog karaktera vremena, sa jačanjem ciklonske cirkulacije i prilivom hladnijeg vazduha.

U FEBRUARU NAS STVARNO OČEKUJE VREMENSKI ROLERKOSTER! Pred nama mesec koji u sebi ima više GODIŠNJIH DOBA: Evo kada ćemo se smrzavati, a kada UŽIVATI!

Foto: shutterstock

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, početak februara doneće nam neobično tople temperature za ovo doba godine. Očekuje se da će minimalne vrednosti temperatura kretati od -3 do sedam stepeni, dok će maksimalne vrednosti biti u većini mesta od sedam do 15 stepeni Celzijusovih, a lokalno čak i do 18 stepeni. Ovo značajno odstupanje od proseka posledica je intenzivnog priliva toplog vazduha iz regiona Sredozemlja i sa Pirinejskog poluostrva.

Promenljivo vreme u prvoj dekadi februara

Tokom prvih deset dana februara očekuje se slabljenje jutarnjih mrazeva kao lokalne pojave, uz porast dnevnih temperatura. Takođe, najavljene su prolazne i slabe padavine u nekoliko navrata, uglavnom u večernjim i noćnim satima, kao i u jutarnjim časovima. Ovi meteorološki uslovi rezultat su uticaja oslabljenih frontalnih zona iz srednje i istočne Evrope.

Promena vremena nakon 10. februara

Nakon 10. februara očekuje se promena osnovnog karaktera vremena, sa jačanjem ciklonske cirkulacije i prilivom hladnijeg vazduha. Ovo će usloviti česta zahlađenja praćena padavinama, kako kišom, tako i snegom. Druga polovina meseca donosiće česta naoblačenja i mesečni suficit padavina, sa prognoziranim količinama između 40 i 70 mm u nižim predelima, i oko 80 mm na planinama. Takođe, treba očekivati i do tri ledena dana, sa najvećom verovatnoćom pojave između 15. i 20. februara.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading