DVE TREĆINE POJASA GAZE BIĆE EVAKUISANO! Izrael izdao naređenje, JEDAN grad na udaru talasa izbeglica!

Autor:

Svet

06.02.2024

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od polovine stanovništva Gaze, koje broji oko 2,3 miliona ljudi, sada se nalazi u gradu Rafa, na granici sa Egiptom, i okolnim područjima.

DVE TREĆINE POJASA GAZE BIĆE EVAKUISANO! Izrael izdao naređenje, JEDAN grad na udaru talasa izbeglica!

Foto: Tanjug/AP

Izraelske naredbe za evakuaciju u Pojasu Gaze sada obuhvataju dve trećine teritorije ove palestinske enklave ili 246 kvadratnih kilometara, saopštili su posmatrači Ujedinjenih nacija.

Desetine hiljada ljudi pobeglo je i nastavlja da beži iz ove oblasti, navodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u najnovijem dnevnom izveštaju o humanitarnoj situaciji u Gazi, prenosi Tanjug.

Stanovništvo Gaze se seli ka granici sa Egiptom

Više od polovine stanovništva Gaze, koje broji oko 2,3 miliona ljudi, sada se nalazi u gradu Rafa, na granici sa Egiptom, i okolnim područjima, navela je OCHA. Ova masovna migracija stanovništva predstavlja izazov kako za same građane Gaze, tako i za međunarodne organizacije koje pružaju humanitarnu pomoć.

Napuštanje domova zbog kopnenih operacija

Na početku rata, izraelska vojska je upozoravala Palestince u severnom delu Gaze da napuste svoje domove, kako bi se sklonili iz oblasti gde sprovodi kopnene operacije. Tokom nastavka borbi, izraelske naredbe za evakuaciju su se proširile na južne delove Pojasa Gaze, uključujući grad Kan Junis i okolna područja, gde je trenutno žarište izraelske kopnene ofanzive.

Situacija u Pojasu Gaze postaje sve napetija kako se teritorija koja se nalazi pod naredbama za evakuaciju širi. Međunarodne organizacije su preplavljene pružanjem pomoći izbeglicama, dok se stanovništvo Gaze suočava sa velikim izazovima u pronalaženju smeštaja i osnovnih potrepština. Očekuje se da će se situacija dodatno pogoršati ukoliko se borbe nastave, a broj evakuisanih osoba nastavi da raste.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading