NA POMOLU OKONČANJE RATA IZMEĐU HAMASA I IZRAELA! Procurili detalji tajnog sporazuma! SVE BI SE ODVIJALO U TRI FAZE!

Autor:

Svet

31.01.2024

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od kolapsa jedinog kratkog primirja u ratu krajem novembra, ovo je prvi put da su objavljeni detalji novog predloga koji razmatraju obe strane.

NA POMOLU OKONČANJE RATA IZMEĐU HAMASA I IZRAELA! Procurili detalji tajnog sporazuma! SVE BI SE ODVIJALO U TRI FAZE!

Foto: Printscreen Daily Mail, Tanjug/AP

Danas su izraelske snage izvele bombardovanje severne i južne Gaze, i to nakon što je Hamas saopštio da proučava novi predlog za prekid vatre i oslobađanje taoca.

Ovaj predlog, koji su izneli posrednici posle razgovora sa Izraelom, izgleda kao najozbiljnija mirovna inicijativa od rata između Izraela i Hamasa. Visoki zvaničnik Hamasa je izjavio Rojtersu da je predloženo primirje u tri faze, tokom kojeg će Hamas prvo osloboditi preostale civile, zatim vojnike i na kraju tela ubijenih talaca. Nije precizirano koliko će te faze trajati, niti šta je planirano kada se završe.


Od kolapsa jedinog kratkog primirja u ratu krajem novembra, ovo je prvi put da su objavljeni detalji novog predloga koji razmatraju obe strane.

Palestinci u Pojasu Gaze ističu da svaki sporazum o prekidu vatre mora da okonča rat i omogući im povratak u domove koje su bili primorani da napuste. Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je više od 26.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim bombaškim napadima u ratu koji je počeo nakon što su borci Hamasa upali u izraelske gradove 7. oktobra, ubivši 1.200 i zarobili 253.

Izraelsko bombardovanje nastavljeno je u sredu u delovima južnog grada Kan Junisa i u četvrtima grada Gaze, rekli su svedoci.


Predlog primirja usledio je nakon razgovora u Parizu u kojima su učestvovali šefovi obaveštajnih službi Izraela, Sjedinjenih Država i Egipta, a pridružio mu se i katarski premijer. Lider Hamasa Ismail Hanije najavio je odlazak u Kairo na razgovore, što predstavlja njegovu prvu javnu posetu Kairu posle više od mesec dana. Ipak, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je svoje obećanje da neće povlačiti snage iz Gaze do „potpune pobede“, naglašavajući jaz u stavovima zaraćenih strana.

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage ubile najmanje 25 palestinskih militanata u Gazi u protekla 24 sata, a da su tri izraelska vojnika poginula u borbama. Međutim, porodice talaca strahuju da su pregovori jedini način da se njihovi najmiliji vrate kući. Stranke krajnje desnice u Netanjahuovoj vladajućoj koaliciji kažu da bi radije podnele ostavku nego podržale sporazum o oslobađanju talaca koji ostavlja Hamas netaknutim.

Uz sve napore za postizanje primirja, situacija u Gazi i dalje ostaje napeta, a pitanje prekida vatre i oslobađanja talaca ostaje ključno za okončanje ovog dugotrajnog sukoba.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading