IZRAEL ĆE ZAHTEVATI DA UNRWA PRESTANE SA RADOM NAKON RATA SA HAMASOM! Još jedna zemlja im zavrnula slavinu!

Autor:

Svet

27.01.2024

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluke Australije i Kanade takođe su usledile nakon optužbi Izraela protiv zaposlenih UNRWA.

IZRAEL ĆE ZAHTEVATI DA UNRWA PRESTANE SA RADOM NAKON RATA SA HAMASOM! Još jedna zemlja im zavrnula slavinu!

Foto: Tanjug/AP

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je danas da će Izrael tražiti da Agencija UN za palestinske izbeglice u Gazi (UNRWA) prestane sa radom nakon nedavnog rata sa Hamasom.

Ovo je usledilo nakon što je UNRWA otpustila nekoliko zaposlenih zbog njihovog učešća u Hamasovom napadu izvedenom 7. oktobra, prenosi Tanjug.

Otpuštanje zaposlenih i obustava finansiranja

Nakon otkrića o učešću zaposlenih u napadu, nekoliko velikih donatora UNRWA, uključujući SAD, EU, Italiju, Australiju i Kanadu, obustavili su finansiranje Agencije. Ministar spoljnih poslova Italije, Antonio Tajani, saopštio je da je Italija obustavila finansiranje UNRWA zbog napada Hamasa na Izrael. Odluke Australije i Kanade takođe su usledile nakon optužbi Izraela protiv zaposlenih UNRWA.


Uzbuđenje oko ovog događaja nije izostalo. Hamas je pozvao međunarodne organizacije da ne pokleknu pred pretnjama Izraela, dok je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) upozorila da odluke o obustavi finansiranja UNRWA nose političke rizike i ugrožavaju isporuku humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

Izraelski ministar spoljnih poslova, Izrael Kac, naglasio je da UNRWA ometa mir i služi kao civilna ruka Hamasa u Gazi, te je uputio zahtev UN da "odmah preduzmu lične mere" protiv rukovodstva UNRWA. Generalni komesar UNRWA, Filipe Lazarini, najavio je otvaranje istrage povodom navodne umešanosti nekoliko zaposlenih u napad Hamasa.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju međunarodne javnosti i pokrenuo raspravu o ulozi UNRWA u sukobu između Izraela i Hamasa. Dok se očekuju dalji razvoj događaja, jasno je da će posledice ovog rata imati dalekosežne efekte na humanitarnu pomoć i političke odnose u regionu.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading