KRV ŽRTAVA JE NA NETANJAHUOVIM RUKAMA, TREBA DA BUDE SMENJEN! Izraelski zvaničnici osuli paljbu po premijeru: Nije SPOSOBAN da vodi Izrael!

Autor:

Svet

26.01.2024

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo pismo izazvalo je veliku pažnju javnosti i političara u Izraelu.

KRV ŽRTAVA JE NA NETANJAHUOVIM RUKAMA, TREBA DA BUDE SMENJEN! Izraelski zvaničnici osuli paljbu po premijeru: Nije  SPOSOBAN da vodi Izrael!

Foto: Tanjug/AP

Više od 40 bivših visokih izraelskih zvaničnika za nacionalnu bezbednost, među kojima su četiri bivša direktora izraelskih službi za spoljnu i unutrašnju bezbednost, dva bivša šefa Oružanih snaga Izraela (IDF) i tri dobitnika Nobelove nagrade, uputili su pismo predsedniku Izraela i predsedavajućem parlamenta, zahtevajući smenu premijera Benjamina Netanjahua.

Ovi ugledni potpisnici pisma ističu da je Netanjahuova koalicija dovela do formiranja najdesničarske vlade u istoriji Izraela, te da je premijerovim naporima da preobrazi izraelsko pravosuđe došlo do ozbiljnih bezbednosnih propusta koji su rezultirali napadima 7. oktobra, koji su proglašeni za najsmrtonosniji dan u istoriji Izraela, prenosi CNN.

Reakcije na zahtev za smenom

Ovo pismo izazvalo je veliku pažnju javnosti i političara u Izraelu. Neki su podržali zahtev za Netanjahuovom smenom, dok su drugi stali u odbranu premijera, ističući njegovu dosadašnju političku i vojnu ulogu. S obzirom na značaj i ugled potpisnika ovog pisma, očekuje se da će ova inicijativa imati značajan uticaj na političku scenu Izraela.

Foto: Tanjug/AP

Benjamin Netanjahu, premijer Izraela

Bezbednosni propusti i napadi 7. oktobra

Najsmrtonosniji dan u istoriji Izraela, 7. oktobar, ostavio je dubok trag u sećanju građana ove zemlje. Bezbednosni propusti koji su doveli do ovih napada postali su predmet intenzivne rasprave i analize. Ovi događaji podstakli su javnost i stručnjake da ozbiljno razmotre pitanja bezbednosti i političke odgovornosti, te da istraže sve faktore koji su doprineli ovom tragičnom događaju.

Netanjahuova politika i kontroverze

Premijer Benjamin Netanjahu već duže vreme budi pažnju javnosti svojom politikom i kontroverznim potezima. Njegova odlučnost u sprovođenju političkih reformi i transformaciji pravosuđa izaziva suprotstavljene reakcije, a ova inicijativa za njegovu smenu samo je najnoviji događaj u nizu političkih turbulencija koje prate njegovu vladavinu.


Pismo više od 40 bivših visokih izraelskih zvaničnika za nacionalnu bezbednost, istaknutih naučnika i poslovnih lidera, u kojem se zahteva smena premijera Benjamina Netanjahua, izazvalo je značajnu pažnju i raspravu u Izraelu. Ova inicijativa naglašava ozbiljne bezbednosne propuste i političke kontroverze koje zahtevaju pažljivo razmatranje i reakciju od strane političkih lidera i javnosti. S obzirom na ugled potpisnika pisma, očekuje se da će ova inicijativa imati dalekosežne posledice na političku scenu Izraela.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Užasi rata u Izraelu

- Verujemo da Netanjahu snosi glavnu odgovornost za stvaranje okolnosti koje su dovele do brutalnog masakra više od 1.200 Izraelaca i drugih, povrede više od 4.500 i otmice više od 230 osoba, od kojih je više od 130 i dalje u zarobljeništvu Hamasa - navodi se u pismu.

- Krv žrtava je na Netanjahuovim rukama.

Pismo je poslato izraelskom predsedniku Izaku Hercogu u četvrtak i predsedavajućem Knesseta Amiru Ohani u petak.

Popularnost Netanjahua dramatično je pala od početka njegovog šestog mandata kao premijera, pre nešto više od godinu dana. Kritičari su kritikovali njegove napore u reformi pravosuđa - što je pretilo izazivanjem ustavne krize i podelom zemlje, uz mesece masovnih redovnih protesta.

- Lideri Irana, Hezbolaha i Hamasa - navodi se u pismu, ''otvoreno su hvalili ono što su tačno videli kao destabilizirajući i erozivni proces stabilnosti Izraela, vođen od strane Netanjahua, i iskoristili priliku da oštete i naruše sigurnost Izraela."

Među 43 potpisnika su bivši šefovi IDF-a Moshe Ya'alon i Dan Halutz, Tamir Pardo i Danny Yatom, koji su vodili obaveštajnu agenciju Mossad, i Nadav Argaman i Yaakov Peri, direktori unutrašnje bezbednosne službe Shin Bet.

Bivši izvršni direktori, ambasadori, državni zvaničnici i tri dobitnika Nobelove nagrade za hemiju - Aaron Ciechanover, Avram Hershko i Dan Shechtman - takođe su potpisali pismo.

Anketa objavljena ove nedelje na izraelskom kanalu 13 sugeriše da bi politička stranka Netanjahua, Likud, sada došla daleko iza ukoliko bi se održavale izbori danas. Lider ankete bio je Nacionalni savez predvođen bivšim šefom IDF-a Bennyjem Gantzom, trenutnim članom Netanjahua ratnog kabineta.

Sledeći izbori nisu planirani sve do kraja 2026. godine, iako su se pojavili protesti i pozivi za ranije izbore, uključujući i od jednog od ključnih lidera izraelske opozicije, Jajira Lapida.

- Situacije koje su dovele Izrael do ranijih izbora gotovo ništa ne predstavljaju u poređenju s onim što Izrael sada prolazi - rekao je Haim Tomer, dugogodišnji oficir Mossada koji se povukao nakon što je vodio obaveštajnu diviziju agencije, a koji je potpisao pismo zahtevajući smenu Netanjahua.

- Svi shvataju da Netanjahu nije sposoban da vodi Izrael - rekao je Tomer za CNN.

U protekloj nedelji Netanjahu je više puta izrazio svoje protivljenje palestinskom suverenitetu iz bezbednosnih razloga, dok Sjedinjene Američke Države, glavni saveznik Izraela, i dalje zagovaraju rešenje sa dve države.

Potpisnici pisma optužuju Netanyahua da je godinama podržavao Hamas u Gazi na štetu Palestinske vlasti, koju SAD zagovaraju kao revitalizaciju za upravljanje i na Zapadnoj obali i u Gazzi.

CNN je izvestio da je Katar godinama isporučivao novčane koferčiće u Gazu uz Netanjahuvo odobrenje, uprkos zabrinutostima njegove sopstvene vlade. Novac je bio namenjen isplati plata javnih službenika i penzija, a sada se isporučuje bankovnim transferima umesto gotovine, a Katar je i prošlog meseca najavio nastavak plaćanja.

Da bi formirao svoju trenutnu vladu, Netanjahu je okupio druge stranke desno od Likuda i sastavio najdesničarsku vladu u istoriji Izraela. Dva od najistaknutijih članova, Bezalel Smotrich i Itamar Ben Gvir, Bidenova administracija je kritikovala zbog toga što su tvrdili da Palestinci treba da napuste Gazu.

(CNN)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading