OBRT U GAZI - Hamas oslobađa žene i decu u zamenu za "prekid vatre"?

Autor:

Svet

24.01.2024

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hamas je oslobodio 105 talaca tokom jednonedeljnog prekida vatre krajem novembra prošle godine.

OBRT U GAZI - Hamas oslobađa žene i decu u zamenu za "prekid vatre"?

Foto: Tanjug/AP

Prema pisanju medija, palestinska militantna grupa Hamas pokazala je otvorenost za pregovore o oslobađanju nekih izraelskih talaca u ratu u Gazi.

Hamas je rekao posrednicima da je voljan da razgovara o oslobađanju žena civila i dece u zamenu za "značajan" prekid vatre, objavio je danas Volstrit džurnal, pozivajući se na egipatske zvaničnike.

Još drže 130 talaca

Hamas je oslobodio 105 talaca tokom jednonedeljnog prekida vatre krajem novembra prošle godine. Zauzvrat, Izrael je oslobodio 240 palestinskih zatvorenika iz svojih zatvora. Hamas je ranije povezivao dalje oslobađanje talaca sa završetkom rata. Prema izvorima izraelske vlade, Hamas i dalje drži oko 130 ljudi koje su oteli iz Izraela u Gazu 7. oktobra.

Prema Vall Street Journalu, među njima su i izraelske vojnike. Izraelska vlada pretpostavlja da je 105 talaca i dalje živo i da Hamas mnoge od njih drži u svojoj mreži podzemnih tunela.

Kako prenosi američki novinski portal Akios, Izrael je navodno predložio dvomesečni prekid vatre u zamenu za oslobađanje svih talaca. Ponuda je navodno predstavljena posrednicima iz Egipta i Katara, koji trenutno pokušavaju da pomire različite zahteve.

Iako su najnovija dešavanja pozitivna, to ne znači da je dogovor neizbežan, piše Vall Street Journal. Prema egipatskim zvaničnicima, pregovori bi ipak mogli propasti.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading