NEVEROVATNO: Pogledajte kako je je prašina iz Sahare obojila Atinu u narandžasto! Stiže i kod nas?

Autor:

Svet

27.04.2024

23:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neobična pojava: Pesak iz Sahare prekrio Atinu

NEVEROVATNO: Pogledajte kako je je prašina iz Sahare obojila Atinu u narandžasto! Stiže i kod nas?

Foto: Printskrin/newesbeast


Početkom ove sedmice, snažan ciklon sa severa Afrike premeštao se preko Grčke, donoseći ogromne koncentracije peska iz Sahare. Atina je bila prekrivena narandžastom bojom, dok su ogromne količine peska i prašine nepovoljno delovale na zdravlje ljudi. Međutim, snažno severozapadno visinsko strujanje uspelo je da pročisti atmosferu od peska, čineći vazduh znatno čistijim.

Republika

Foto: Printskrin/newesbeast

Atina obojena u naranžasto

 


Uticaj Saharske prašine na atmosferu

Narednih dana, ciklon nad centralnim i zapadnim predelima Mediterana usloviće veoma izražena južna strujanja, donoseći sa sobom ogromne količine pustinjskog peska i prašine iz Sahare. Ova pojava prigušuje sunčeve zrake, čineći da nebo izgleda zamućeno, ali istovremeno stimuliše stvaranje oblaka. U nekim slučajevima, nebo može postati žuto, stvarajući fascinantne zalaske sunca.

Najava lošeg vremena

Iako se očekuju izražena južna strujanja iznad našeg područja, glavnina peska i prašine iz Sahare ovog puta premeštaće se zapadnije od našeg područja. U početku će biti vedro i bez oblaka, ali od utorka se očekuje oblačnost sa pljuskovima i grmljavinom. Kiša koja padne uzrokuje da se prašina taloži u obliku tamnih kapi, poznatih kao "krvava kiša", ostavljajući jasne tragove nakon sušenja. Takođe, ne treba čuditi ako sneg u višim predelima Alpa poprimi boje peska iz pustinje u Sahari.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading