ČOVEČANSTVO JE NA PUTU BEZ POVRATKA: 2023. godina zvanično NAJTOPLIJA IKADA, a ovaj podatak LEDI KRV U ŽILAMA

Autor:

Svet

09.01.2024

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prethodnih 12 meseci bili su najtopliji u istoriji merenja temperature na planeti Zemlji

ČOVEČANSTVO JE NA PUTU BEZ POVRATKA: 2023. godina zvanično NAJTOPLIJA IKADA, a ovaj podatak LEDI KRV U ŽILAMA

Foto: shutterstock

Sada je jasno kao dan da čovečanstvo ide putem bez povratka, pošto je prethodna 2023. godina bila zvanično najtoplija ikada.

Dramatično svedočanstvo koliko se klima promenila i postala toplija sablaznilo je stručnjake koji odavno znaju da bi, ako bi tražili sreću u nesreći, bilo bolje da je hladnija.

Planeta je bila 1,48 stepeni toplija 2023. godine u poređenju sa periodom pre nego što je masovno sagorevanje fosilnih goriva izazvalo klimatsku krizu.

Brojka je veoma blizu kritičnoj temperaturi od 1,5 stepeni Celzijusa koju su postavile zemlje u Parizu 2015. godine, iako bi globalna temperatura morala biti konstantno veća za 1,5 stepeni C da bi se kritična granica smatrala pređenom.

Naučnici iz Službe za klimatske promene Kopernik (CCCS) EU rekli su da je verovatno da će oznaka od 1,5 stepeni Celzijusa biti pređena prvi put u narednih 12 meseci.

Prosečna globalna temperatura bila je 14,98 stepeni Celzijusa 2023. godine, izvestio je Kopernik.

Ova cifra je nadmašila prethodni rekord od 14,81 stepeni postavljen 2016. godine za „veliku marginu“ od 0, 17 stepeni Celzijusa rekli su naučnici iz Kopernika.

"Neviđene“ globalne temperature od juna pa nadalje dovele su do novog rekorda, pri čemu je svaki mesec do decembra bio "topliji od odgovarajućeg meseca u bilo kojoj prethodnoj godini".

Visoke temperature izazvale su toplotne talase, poplave i požare, odnevši živote i nanevši štetu širom sveta, piše Blic.

Analiza je pokazala da bi ekstremni vremenski uslovi, kao što su toplotni talasi u Evropi i SAD, bili praktično nemogući bez globalnog zagrevanja izazvanog ljudima.

- Ekstremi koje smo primetili tokom poslednjih nekoliko meseci pružaju dramatično svedočanstvo o tome koliko smo sada daleko od klime u kojoj se razvila naša civilizacija. Može se reći da smo na putu bez povratka ali hajde makar da probamo da spasimo šta se spasiti može - rekao je Karlo Buontempo, direktor CCCS-a, prenosi Gardijan.

Prema njegovim rečima, ovo ima duboke posledice po Pariski sporazum i sve ljudske poduhvate.

- Ako želimo da uspešno upravljamo našim klimatskim rizikom, moramo hitno da dekarboniziramo našu ekonomiju koristeći klimatske podatke i znanje da bismo se pripremili za budućnost - rekao je.

Naučnici su nedavno rekli da su Zemljini sistemi za održavanje života toliko oštećeni da je planeta "daleko od bezbednog operativnog prostora za čovečanstvo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading