SVET U PAKLU ZBOG KLIMATSKIH PROMENA! Biće KATASTROFA, posledice će papreno koštati - OVE zemlje su najugroženije!

Autor:

Svet

24.01.2024

23:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova studija je sprovela simulaciju potencijalnog ekonomskog uticaja porasta nivoa mora u 271 evropskom regionu u scenariju koji podrazumeva visok nivo štetnih emisija i nedostatak mera za zaštitu obale.

SVET U PAKLU ZBOG KLIMATSKIH PROMENA! Biće KATASTROFA, posledice će papreno koštati - OVE zemlje su najugroženije!

Foto: www.profimedia.rs

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu Sajentifik riports, regioni Evrope, poput dela Italije, Francuske, Holandije, Danske i zemalja Baltika, suočavaju se sa ozbiljnim ekonomskim posledicama rasta nivoa mora.

Naime, istraživači sa holandskog Tehnološkog Univerziteta Delft, u saradnji sa Evropskim institutom za ekonomiju i životnu sredinu u Milanu i Univerzitetom Ca Foskari u Veneciji, upozoravaju da bi rast nivoa mora mogao koštati Evropu čak 872 milijarde evra do kraja ovog veka, piše Sajentifik riports.


Ova studija je sprovela simulaciju potencijalnog ekonomskog uticaja porasta nivoa mora u 271 evropskom regionu u scenariju koji podrazumeva visok nivo štetnih emisija i nedostatak mera za zaštitu obale. Prema rezultatima istraživanja, Italija bi mogla biti među najteže pogođenim zemljama, prenosi 24sedam.rs.

Neophodne ekonomske mere za zaštitu ugroženih regiona

Autori istraživanja ističu da je neophodno preduzeti hitne ekonomske mere kako bi se zaštitili regioni koji su ugroženi rastom nivoa mora. Prema njihovim zaključcima, ciljana ulaganja u logistiku, javne usluge i građevinarstvo mogla bi značajno umanjiti potencijalne ekonomske gubitke od ovog problema.


Ova studija jasno ukazuje na potrebu za brzom akcijom i adekvatnim ulaganjima kako bi se zaštitili regioni koji su najugroženiji rastom nivoa mora. U suprotnom, ekonomske posledice mogle bi biti značajne i dugoročne.

Posledice rasta nivoa mora za Evropu

Rast nivoa mora predstavlja ozbiljan izazov za Evropu, a prema rezultatima ove studije, mogli bismo videti dramatične ekonomske posledice ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere. Stoga je važno da države preduzmu konkretne korake kako bi zaštitile svoje obale i smanjile potencijalne ekonomske gubitke.

Ova studija nam jasno pokazuje da su klimatske promene ozbiljan ekonomski i društveni izazov, te da je neophodno preduzeti hitne akcije kako bi se zaštitili regioni koji su najugroženiji. Ulaganja u infrastrukturu i javne usluge mogla bi imati ključnu ulogu u smanjenju potencijalnih ekonomskih gubitaka uzrokovanih rastom nivoa mora.

(Sajentifik riports)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading