OLUJA HARA SEVEROZAPADNOM EVROPOM: Poplava u Francuskoj, Norveška zatvara škole, a u Švedskoj napadalo skoro metar snega

Autor:

Svet

03.01.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severozapadna Evropa trenutno doživljava ekstremne vremenske uslove, sa snegom i hladnim temperaturama koje uzrokuju poremećaje širom regiona.

OLUJA HARA SEVEROZAPADNOM EVROPOM: Poplava u Francuskoj, Norveška zatvara škole, a u Švedskoj napadalo skoro metar snega

Foto: Tanjug/AP

Severozapadna Evropa trenutno doživljava ekstremne vremenske uslove, sa snegom i hladnim temperaturama koje uzrokuju poremećaje širom regiona. Posledice najnovije u nizu atlantskih oluja dovele su do značajnih izazova, uključujući poplave, zatvaranje škola i poremećaje u saobraćaju.

POPLAVE U FRANCUSKOJ


U severnom delu Francuske, tačnije u gradu Arkesu u departmanu Pas de Kalais, spasilački timovi neumorno rade na evakuaciji stanovnika iz poplavljenih domova. Ovaj region je pogodila obilna kiša po drugi put u dva meseca, što je dovelo do kritične situacije. Reka Aa je na ivici izlivanja, sa crvenim upozorenjem koje ukazuje na neposrednu opasnost.

OLUJA U DANSKOJ I NORVEŠKOJ


I sektor saobraćaja je snažno pogođen, pri čemu trajekt koji putuje iz Norveške u Dansku sa oko 900 putnika nije mogao da pristane u Kopenhagenu zbog oluje. Plovilo trenutno čeka poboljšanje vremenskih uslova, što se možda neće desiti sve do četvrtka ujutru, prema kompaniji za trajekte DFDS. Takođe, u Kristijansandu, Norveška, škole su zatvorene, a javni autobusi otkazani zbog obilnog snega.

Oluja, nazvana Henk, izazvala je haos sa obe strane Severnog mora. Engleska i Vels su doživeli jake vetrove i obilnu kišu, što je dovelo do prekida u isporuci električne energije, poremećaja u železničkom saobraćaju i zatvaranja glavnih puteva zbog poplava. Ekstremni vremenski uslovi uzrokovali su padanje drveća, što je nažalost dovelo do nesreće sa smrtnim ishodom u kojoj je stradao motociklista na jugozapadu Engleske.

SNEG U ŠVEDSKOJ

Ekstremno vreme dovelo je i do tragičnih događaja, uključujući smrt 59-godišnje žene u belgijskoj pokrajini Istočna Flandrija, koju je pogodila otkinuta ograda tokom obilne kiše. Nadalje, arktičko selo Kvikkjokk u Švedskoj zabeležilo je noćnu temperaturu od -43,6 stepeni Celzijusa, najnižu u zemlji za mesec januar u poslednjih 25 godina. Takođe, u Laponiji, severnoj Finskoj, žena koja je skijala u mećavi nestala je, a kasnije je pronađena mrtva u lavini. Potraga za njenim detetom se nastavlja, kako je saopštila finska policija.

Trenutno ekstremno vreme u severozapadnoj Evropi izazvalo je široke poremećaje i tragične posledice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading