VENECUELA OKRENULA LEĐA KOMŠIJAMA: Zatvorena ambasada, puna podrška drugom susedu

Autor:

Svet

17.04.2024

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik države naredio je raciju ambasade 5. aprila da bi bivši potpredsednik te države bio uhapšen, nakon skrivanja u toj ambasadi od decembra prošle godine

VENECUELA OKRENULA LEĐA KOMŠIJAMA: Zatvorena ambasada, puna podrška drugom susedu

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro naredio je danas zatvaranje venecuelanske ambasade i konzulata u Ekvadoru, u znak podrške meksičkom protestu zbog racije na ambasadu Meksika u Ekvadoru ranije ovog meseca kada je uhapšen bivši potpredsednik Ekvadora Horhe Glas.

Maduro je izjavio i da Venecuela podržava zahtev Meksika za suspendovanje Ekvadora iz Ujedinjenih nacija, prenosi Asošiejted pres.

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa naredio je raciju meksičke ambasade 5. aprila da bi bivši potpredsednik te države Horhe Glas bio uhapšen, nakon skrivanja u toj ambasadi od decembra prošle godine.

Noboa je naveo da je autorizovao raciju "da bi zaštitio državnu bezbednost" i da je Glas tražen zbog osude za korupciju, a ne iz političkih razloga.

Dok Meksiko tvrdi da ta racija nije smela da se desi zbog međunarodnih sporazuma prema kojima se ambasade smatraju za tlo zemlje čija je ambasada, Noboa tvrdi da je Meksiko prekršio međunarodne sporazume davanjem azila pojedincu osuđenom za "veoma ozbiljne zločine".

Sudsko veće u Ekvadoru je u međuvremenu donelo odluku da je hapšenje bivšeg potpredsednika Horhea Glasa bilo nezakonito, ali i saopštilo da on mora da ostane u zatvoru zbog prethodnih sudskih presuda protiv njega.

Glasov advokati su naveli da je tročlano sudsko veće trebalo da proglasi njegovo hapšenje u ambasadi Meksika nezakonitim, tvrdeći da je vlada Ekvadora prekršila njegova ljudska prava i međunarodno pravo ovlašćujući bezbednosne snage da uđu u diplomatsko predstavništvo, preneo je ranije Rojters.

Bivši predsednik Rafael Korea, u vreme koga je Glas služio između 2013. i 2017. godine, rekao je u sredu da je Glas pokušao samoubistvo i da štrajkuje glađu u znak protesta zbog zatvaranja u zatvor u Gvajakilu, što je kasnije potvrdila i njegov advokat Sonja Vera.

On je potom prebačen u bolnicu, a zatim ponovo vraćen u zatvor. Glas, koji je dva puta osuđen za korupciju i koji se sada suočava sa novim optužbama, uhapšen je 5. aprila tokom policijske racije u meksičkoj ambasadi u Kitu, gde je živeo od decembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading