UPAD U AMBASADU ĆE JOJ PRESESTI: Ovoj zemlji svi okreću leđa, sada su ostali i bez OVOG saveznika

Autor:

Svet

07.04.2024

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hapšenje, korupcija i smicalice iza leđa obeležili su prethodne dane u, do juče, mirnoj državi

UPAD U AMBASADU ĆE JOJ PRESESTI: Ovoj zemlji svi okreću leđa, sada su ostali i bez OVOG saveznika

Foto: Tanjug/AP

Vlada Nikaragve saopštila je da je ta zemlja formalno prekinula diplomatske odnose sa Ekvadorom, ističući da je upad u meksičku ambasadu u Kitu, u Ekvadoru, flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Četiri levičarske vlade u Latinskoj Americi - vlade Brazila, Kolumbije, Venecuele i Kube podržale su ranije u subotu Meksiko nakon što je izvršen upad u meksičku ambasadu u Ekvadoru radi hapšenja bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa zbog optužbi za korupciju, Glasu su meksičke vlasti dale azil.

Brazilska vlada osudila je potez Ekvadora kao "čisto kršenje" međunarodnih normi koje zabranjuju takav napad na stranu ambasadu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Brazila.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro je na platformi X napisao da Latinska Amerika "mora da održi u životu propise međunarodnog prava u trenutku kada varvarstvo napreduje u svetu".

Hapšenje Glasa u petak veče dovelo je do prekida odnosa Meksika i Ekvadora, a vlada meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora proglasila je neuobičajeni diplomatski upad i hapšenje "autoritarnim" činom i kršenjem međunarodnog prava i suvereniteta Meksika.

Glas, koji je dva puta osuđen za korupciju, bio je u meksičkoj ambasadi u Kitu od decembra, kada je zatražio politički azil, koji je Meksiko odobrio u petak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading