SAHARSKI PESAK STIŽE U EVROPU! Meteorolog otkrio da li prljava kiša preti Srbiji!

Autor:

Vesti

07.04.2024

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo kako će uticati na nas.

SAHARSKI PESAK STIŽE U EVROPU! Meteorolog otkrio da li prljava kiša preti Srbiji!

Foto: shutterstock

Danas meteorolozi najavljuju sunčano i toplo vreme s temperaturama koje će se penjati do skoro 32 stepena u hladu. Ovo je neobično visoka temperatura za april, više karakteristična za maj, jun i općenito letne mesece. Tako da, ako ste planirali provesti dan vani, možete se pripremiti za pravi letnji ugođaj.

Kako su saopštiti na sajtu RHMZ danas i početkom sledeće sedmice biće pretežno sunčano i toplo.

- U ponedeljak i utorak u košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, a najviša dnevna temperatura u većini mesta kretaće se od 28 do 31 stepeni Celzijusovih - navodi se na sajtu RHMZ.

Posebno je zabrinjavajuće što prognoze za april predviđaju vrlo male količine kiše. Budući da je ovo period kada vegetacija najviše buja, kiša je izuzetno važna.

Prognoze temperatura za danas su:

  • Beograd: od 15 do 28 stepeni
  • Novi Sad: od 11 do 28 stepeni
  • Kragujevac: od 9 do 28 stepeni
  • Niš: od 12 do 28 stepeni
  • Kopaonik: od 6 do 15 stepeni
  • Zlatibor: od 11 do 22 stepena

Biometeorološke prilike mogu imati povoljan uticaj na hronično obolele i osetljive osobe. Izvesna opreznost se savetuje srčanim bolesnicima. Moguća je pojava glavobolje u blažoj formi. Preporučuje se boravak na otvorenom uz umerenu fizičku aktivnost - navodi se na sajtu RHMZ.

Nedavno, Evropu je zatekla neočekivana vest o dolasku masivne količine peska iz Sahare procenjene na čak 180.000 tona. Ova pojava donosi sa sobom ne samo estetske promene, već i potencijalne posledice po kvalitet vazduha i zdravlje stanovništva.

- Negde oko 9. 10. i 11. aprila kada se ciklon približi nama, ali nije ubedljivo da će da bude izražen kao ovaj što je bio pre dva ili tri dana, taj jezičak tog saharskog peska će biti iznad našeg područja, ali daleko slabije nego što je bilo - rekao je Nedeljko Todorović, piše Informer.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading