NEBO ĆE OVIH DANA IMATI SPECIFIČNU BOJU! Meteorolog sve objasnio - jedan fenomen stiže u Srbiju!

Autor:

Vesti

10.03.2024

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sovilj navodi da će se oblačnost već u ponedeljak brzo kretati ka istoku, kao i da će se područje sa visokom koncentracijom saharskog peska premestiti

NEBO ĆE OVIH DANA IMATI SPECIFIČNU BOJU! Meteorolog sve objasnio - jedan fenomen stiže u Srbiju!

Foto: Tanjug/J. PAP

Za naše krajeve postalo je gotovo normalno doživljavati kišu koja je prljava ili obojena u žuto, a meteorolozi predviđaju da će topli vazduh pun peska sa severa Afrike nastaviti da donosi peskovitu kišu u Srbiju i u budućnosti.

Osim toga, i izgled neba će se promeniti, očekuje nas nebo mutne, neobično žućkaste boje.

Slobodan Sovilj, rukovodilac Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, potvrđuje ove rane najave i upozorenja izdatih od strane Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), navodeći da se u narednim danima može očekivati kiša obogaćena česticama peska.

Sovilj navodi da će se oblačnost već u ponedeljak brzo kretati ka istoku, kao i da će se područje sa visokom koncentracijom saharskog peska premestiti, što će dovesti do značajnog smanjenja koncentracije peska u popodnevnim i večernjim satima u ponedeljak, kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj, odnosno širom našeg regiona.

Prema izjavama stručnjaka, visoka koncentracija peska u vazduhu je karakteristična pojava za severnoafrički region. Posebno dolazi do njenog povećanja kada u tim područjima dolazi do intenzivnog uzlaznog kretanja vazduha, što je često rezultat prisustva niskog atmosferskog pritiska, jer takve situacije podstiču jača uzlazna kretanja.

Nebo žućkaste boje

Tih dana nebo će poprimiti specifičnu boju, zapravo boju peska.

- Razlog za nebo žućkaste boje jesu iste čestice peska, mada se zamućenost atmosfere najbolje vidi kada je vedro i kada nema oblaka. Tada nam se čini i da sunce slabije sija, a kada ima oblačnosti na nebu i nema padavina onda često vizuelno ne možemo da uočimo taj pesak. Ali, on se i te kako dobro vidi na različitim satelitskim slikama, odnosno, na satelitskim kanalima se jako dobro vidi kada imamo povećanu koncentraciju peska u vazduha – objašnjava Sovilj.

Sovilj objašnjava da za transport saharskog peska na velike visine u atmosferi, a zatim i njegovo prenošenje preko Mediterana do Balkana, neophodna su jaka južna i jugozapadna vazdušna strujanja.

- Kada su ispunjena oba ova uslova tada se javljaju epizode sa povećanom koncentracijom peska u našoj zemlji. One se najčešće održavaju sve dok imamo intenzivna južna i jugozapadna strujanja koja transportuju te čestice. Nekada te koncentracije mogu biti povećane i više dana, međutim, u ovoj situaciji koju sada očekujemo to će biti znatno kraće zato što se neće to jako južno i jugozapadno strujanje održavati tokom dužeg vremena. Imaćemo promenjiv karakter u ponedeljak, brz prolazak fronta i promenu strujanja i to će usloviti da povećana koncentracija peska brzo napusti naš region – zaključuje meteorolog Sovilj, a prenosi Blic.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading