U SRBIJI SE PALI NARANDŽASTI METEOALARM! Ova pojava će pogoditi Banat, a stiže nam i PESAK IZ SAHARE!

Autor:

Vesti

09.03.2024

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom marta nas čeka i sunce i kiša.

U SRBIJI SE PALI NARANDŽASTI METEOALARM! Ova pojava će pogoditi Banat, a stiže nam i PESAK IZ SAHARE!

Foto: Tanjug/J. PAP

U narednim danima u Srbiji se očekuje promenljivo oblačno vreme, pri čemu će padavine postepeno prestati. U nedelju se prognozira temperatura do 21 stepen Celzijusa, uz jak vetar, a nakon toga sledi novo naoblačenje sa padavinama.

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, istakao je da će za vikend doći do porasta temperature u svim regionima Srbije. Ovo je posledica južnog i jugozapadnog strujanja, koje će osim čestica peska iz Sahare, doneti i topliji vazduh sa juga.

Upaljen narandžasti meteo alarm 

- U nedelju očekujemo jači vetar, duvaće košava, jak južni i jugoistočni vetar i biće najjači na jugu Banata. Tamo će dostizati udare preko 24 metra u sekundi, odnosno preko 85 kilometara na sat. Zbog toga je u nedelju na snazi narandžasti meteo alarm na području južnog Banata i donjeg Podunavlja. U Beogradu, ostalim delovima Vojvodine, u Bačkoj i Sremu, će istovremeno brzina košave biti između 15 i 17 metara u sekundi, ili između 55 i 60 kilometara na sat – kaže Slobodan Sovilj.

Početkom nedelje kiša

Nakon perioda toplijeg vremena, sledeće jače naoblačenje s kišom dolazi već narednog dana. Očekuje se da kiša započne tokom noći između nedelje i ponedeljka sa zapadne strane, šireći se dalje na istok Balkana tokom ponedeljka. Ove padavine će rezultirati obilnim kišama duž obale Jadrana i u planinskim regionima orijentisanim prema Jadranu. U unutrašnjosti Balkana takođe se očekuje kiša, ali u manjim količinama.

Pad temperature pa novi preokret od 14. marta

- Prva polovina naredne sedmice biće u znaku promenjivog vremena sa čestim padavinama. S obzirom da u nedelju očekujemo i oko 20 stepeni ponovo, zbog nestabilnije i vlažne vazdušne mase, temperatura će od ponedeljka biti u manjem padu. Najpre će temperatura pasti za 2-3 stepena, a onda u utorak i sredu još dodatno za 2-3 stepena. Ali, nestabilno vreme se završava u četvrtak 14. februara, i nakon toga će u drugom delu sedmice biti znatno više sunčanih intervala i ponovo će temperature biti od 15 do 20 stepeni – zaključuje naš meteorolog.

(Blic)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading