MARŠIRALA, MARŠIRALA DONALDA TRAMPA GARDA! NACIONALNE GARDE 26 DRŽAVA PROTIV BAJDENA: Amerika se definitivno podelila na dva zakrvljena tabora

Autor:

Svet

26.01.2024

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guverneri su prihvatili poziv vođe republikanaca da pošalju pojačanje u Teksas, koji se pobunio protiv samovolje Bele kuće.

MARŠIRALA, MARŠIRALA DONALDA TRAMPA GARDA! NACIONALNE GARDE 26 DRŽAVA PROTIV BAJDENA: Amerika se definitivno podelila na dva zakrvljena tabora

Foto: Tanjug/AP, PRofimedia

Guverneri čak 25 američkih saveznih država prihvatili su poziv Donalda Trampa da pruže podršku i pošalju pojačanje Nacionalnoj gardi Teksasa, koji je otkazao poslušnost Džou Bajdenu i centralnoj vlasti u Vašingtonu.

- Pola Amerike se pridružilo i potvrdilo naše ustavno pravo na samoodbranu zbog odbijanja Džoa Bajdena da sprovede zakone i protera ilegalne migrante. Njegovi postupci doveli su do invazije od koje se moramo braniti - poručio je guverner Teksasa Greg Abot, koji je prethodno poslao Nacionalnu gardu Teksasa da otera federalnu policiju s granice s Meksikom i, uprkos naredbi Vrhovnog suda, postavi još više bodljikave žice.

Bajdenov ultimatum: Guverner Abot ima 24 sata

Republika

Foto: Tanjug/AP

Greg Abot

Demokrate su su Senatu zahtevale od Bajdena da iskoristi ustavna ovlašćenja i preuzme komandu nad Nacionalnom gardom Teksasa, što je poslednji put iz političkih razloga uradio Džon Kenedi 1963. u Alabami da bi zaustavio rasne sukobe. Bajden je guverneru Gregu Abotu dao rok od 24 sata da dozvoli federalnoj policiji da se vrati na granicu.

- Federalcima mora biti omogućeno da iseku bodljikavu žicu, kako je to naredio Vrhovni sud, ili će Abot da se suoči s posledicama - poručio je Bajden.

STOP INVAZIJI

Tramp je saopštio da je odluka Teksasa opravdana i po ustavu, s obzirom na katastrofu sistema nacionalne bezbednosti i javnog zdravlja, koja je izazvana beskonačnim talasima ilegalnih migranata. Prema zvaničnim podacima, u SAD ih je ušlo 11 miliona, ali se procenjuje da ih je duplo više.

- Ohrabrujem sve države spremne da rasporede svoju Nacionalnu gardu u Teksas da bi vratili ilegalce preko granice. Svi Amerikanci treba da podrže razumne mere na zaštiti bezbednosti i suvereniteta Teksasa i američkog naroda. Kad postanem predsednik, umesto da se borim s Teksasom, od prvog dana radiću s Gregom Abotom i guvernerima drugih pograničnih država da zaustavim invaziju i zapečatim granicu. A potom ćemo brzo da sprovedemo najveću operaciju deportacije u istoriji Amerike. Oni kojima je Bajden dopustio da nezakonito uđu u SAD ne bi trebalo da se razbaškare jer će uskoro morati da se vrate kući - poručio je Tramp, čija je kampanja za predsedničke izbore 5. novembra utemeljena najviše na kritici Bajdena zbog pomaganja i podrške useljavanju ilegalnih migranata.

Odazvalo se 25 republikanskih guvernera koji su potpisali zajedničku deklaraciju o podršci Teksasu i guverneru Gregu Abotu.

PRAVO NA SAMOODBRANU

- Umesto da podržava vladavinu zakona i obezbeđuje granicu, Bajdenova administracija napala je i tužila Teksas zbog pojačane zaštite američkih građana od istorijskog nivoa ilegalne imigracije, krijumčarenja smrtonosnih droga poput fentanila i terorista koji ulaze u našu zemlju. Solidarni smo s guvernerom Gregom Abotom i državom Teksas u korišćenju svake strategije i sredstva, uključujući ograde od bodljikave žice. Tvorci Ustava SAD su jasno rekli da u ovakvim vremenima države imaju pravo na samoodbranu - poručilo je 25 guvernera svih južnjačkih država, osim Severne Karoline, ali i 17 sa severa.

Jezivo predviđanje: Građanski rat u aprilu

Reditelj Aleks Garland snimio je možda proročansko ostvarenje. Naime, za 12. april najavljena je premijera njegovog filma "Građanski rat". Priča počinje u trenutku kada se 19 država otcepilo od SAD, koje su ostale sastavljene od frakcija, uključujući "Alijansu Florida" i "Zapadne snage". Kalifornija i Teksas su u jednom bloku, a rat počinje napadom vladinih snaga na civile i streljanjem novinara na Kapitolu. Radnja je ispričana kroz doživljaje ratnog fotografa, kojeg igra Kirsten Danst, i njene porodice.

OPERACIJA "USAMLJENA ZVEZDA": PROGLAŠENA MOBILIZACIJA

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nacionalna garda

Nacionalna garda Teksasa objavila je poziv dobrovoljcima da se pridruže operaciji zaštite granice "Usamljena zvezda", nazvanoj po zastavi ove savezne države.

Ova operacija sprovodi se zajedno s odeljenjem za javnu bezbednost Teksasa da bi se sve snage koncentrisale na mestima kuda prolaze ilegalni migranti. Guverner Greg Abot saopštio je da oni ulaze u Teksas pored graničnog prelaza na mostu i na još 28 mesta na reci Rio Grande.

- Reč je o oblastima kuda kriminalne organizacije sprovode migrante u Teksas. Otvorena su mesta s punim radnim vremenom koja predviđaju smeštaj i dnevnicu od 55 dolara - saopštio je Vojni department Teksasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading