STIGLI REZULTATI VEŠTAČENJA DEČAKA UBICE! Sa 37 uboda izmrcvario školskog druga u Niškoj banji - USKORO SASLUŠANJE RODITELJA!

Autor:

Hronika

29.04.2024

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak ubica je proglašen krivično neodgovornim.

STIGLI REZULTATI VEŠTAČENJA DEČAKA UBICE! Sa 37 uboda izmrcvario školskog druga u Niškoj banji - USKORO SASLUŠANJE RODITELJA!

Foto: Shutterstock, Facebook

U Osnovno javno tužilaštvo u Nišu pristiglo je psihijatrijsko veštačenje M.M. (13), koji je 5. oktobra 2023. godine brutalno ubio školskog druga Andreja Simića (13). Nakon praznika, planirano je saslušanje roditelja M.M. i M.M.M.

Dečak ubica je proglašen krivično neodgovornim, ali je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo krivični postupak protiv njegovih roditelja zbog sumnje da su počinili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Postupak je bio zastao nekoliko meseci jer se čekalo na psihijatrijsko veštačenje M.M. kako bi se preduzeli dalji koraci.

No, Mića i Sanja Simić, roditelji ubijenog Andreja, očajni su i revoltirani jer im je u tom postupku tužilaštvo dodelilo status svedoka dok dečak ubica ima status – oštećenog!?

- Nenormalno je to što nam je dat status svedoka, a ne oštećenih. Pričao sam sa mnogima iz oblasti prava i sudstva, svi kažu isto - mi ne možemo da budemo svedoci. To je toliko rigidno tumačenje zakona da to nije normalno. Mi smo dete izgubili na taj način na koji smo izgubili i apsolutno je nemoguće da nam daju bilo koji drugi status osim statusa oštećenih sa kojim možemo da učestvujemo u celom postupku. Da možemo da predlažemo radnje za koje smatramo da treba da se rade i isteramo celu priču do kraja.

Punomoćnik porodice nastradalog dečaka, advokat Saša Knežević, izjavio je da je dobio nezvaničnu informaciju iz tužilaštva da je pristiglo veštačenje dečaka ubice iz Beograda i da je zakazano saslušanje njegovih roditelja. On je najavio pritužbu nadležnom tužilaštvu na odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu da roditeljima ubijenog Andreja dodeli status svedoka, dok dečaku ubici dodeljuje status oštećenog.

- Mi nemamo nikakve zvanične informacije jer nas ne tretiraju kao oštećene. Sva saznanja koja imamo su nezvanična. Obavestiću nadležno više tužilaštvo da smo iz medija saznali da odjednom nemamo status oštećenih u postupku protiv roditelja dečaka ubice, iako su nas u početku tretirali na taj način. Tražiću zvanično objašnjenje i podneti pritužbu na takvu odluku jer je neshvatljivo i neprihvatljivo da roditelji Andreja nemaju status oštećenih lica, a ja samim tim nemam status punomoćnika oštećenih u ovom predmetu. To znači da ne možemo da vršimo kontrolu i šta se zaista radi u predmetu, dok maloletni ubica ima status oštećenog – kaže Knežević za “Blic”.

Mića kaže da im nije jasno zbog čega se nisu preduzimale druge radnje u postupku dok se čekalo na veštačenje.

Mi smo podneli predloge za saslušanje velikog broja svedoka koji potvrđuju to da je M.M. bio zanemarivan. Upravo je posledica tog zanemarivanja ovo što se desilo. Nema nikakvog razloga da se ti svedoci ne saslušavaju jer to nema nikakve veze sa veštačenjem M.M. Tražili smo i da se veštači mobilni telefon i kompjuter dečaka ubice što nije učinjeno, a i to može da se uradi nezavisno od veštačenja maloletnika – navodi Mića za ovaj medij.

Portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, Vladimir Stanojević, potvrdio je za "Blic" da je stiglo psihijatrijsko veštačenje maloletnog M.M. i da se nastavlja dokazni postupak. Dodao je da je veštačenje stiglo iz Beograda i da će na osnovu njega biti zakazano saslušanje osumnjičenih.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je 13. marta saopštilo da je pokrenulo krivični postupak protiv M.M. i M.M.M iz Niške Banje, roditelja maloletnog dečaka M.M. koji je 5. oktobra prošle godine nožem ubio svog druga iz razreda Andreja Simića. Tužilaštvo je navelo da će M.M. imati status oštećenog u sklopu postupka koji je pokrenut zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Ova odluka je izazvala šok kod roditelja ubijenog dečaka, koji su najavili da će pokrenuti sve pravne procedure kako bi se to promenilo.

Podsećamo, Andrej Simić ubijen je 5. oktobra 2023. godine oko 11 časova. Njegovo telo pronašli su lekari Hitne pomoći na tavanu porodične kuće M.M. u Ulici Mojsija Mihajlovića Tošketa u Niškoj Banji kada su pozvani u intervenciju. Više javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je da je ubistvo počinio M.M. (13) i da je, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela, krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina.

U obdukcionom zapisniku opisano je da je dečak zadobio ubodne rane na glavi, vratu, grlu, dušniku, grudnom košu, na jednom plućnom krilu, trbuhu, želucu, jetri, povrede nekoliko pršljenova, povredu potiljka. Ubodne rane su bile na rukama i šakama, na natkolenici. Advokat porodice Simić, Saša Knežević, rekao je da je dečak izmrcvaren sa 37 uboda, od kojih su dva ključna ispod vrata ogromni rezovi od po pet puta 12 centimetara.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading