PA TI POSLE UKRADI NEŠTO OD TRAMPA: Došao do poverljiviih podataka o kandidatu za predsednika SAD, pa je ovako NAGRABUSIO

Autor:

Svet

30.01.2024

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac je dozvolio da se dokumenta objave na dva velika portala

PA TI POSLE UKRADI NEŠTO OD TRAMPA: Došao do poverljiviih podataka o kandidatu za predsednika SAD, pa je ovako NAGRABUSIO

Foto: Tanjug/AP

Amerikanac Čarls Litldžon (38) osuđen je na pet godina zatvora zbog krađe poverljivih podataka iz kompanija kandidata za predsednika SAD, Donalda Trampa.

Litldžon je tokom prošle godine ukrao na stotine poverljivih podataka i otkrio na hiljade poreskih dosijea putem dva novinska portala.

Među njima su bili i najpoverljiviji podaci o Trampu i radu njegovih kompanija.

Litldžon se u oktobru izjasnio krivim po jednoj tački optužnice za neovlašćeno otkrivanje poreskih prijava.

Prema sporazumu o priznanju krivice, ukrao je Trampove poreske prijave zajedno s poreskim podacima "hiljada najbogatijih ljudi u zemlji", dok je radio za konsultantsku firmu Internal Revenue Service.

Litldžon je dozvolio objavljivanje informacija u dve novinske kuće i izbrisao dokumente sa svog laptopa te je prikrio ostale digitalne tragove o postojanju informacije na uređaju.

Sudija Ana Rejes istakla je težinu zločina, rekavši više puta da se radi o napadu na SAD i njihovu pravnu osnovu.

"Ono što ste uradili u napadu na predsednika Sjedinjenih Država bio je napad na našu ustavnu demokratiju. Govorimo o nekome ko je … izveo najveću pljačku u istoriji poreske uprave", rekao je Rejesova.

Tužioci su rekli da se Litldžon trudio da neotkriveno ukrade poresku evidenciju, koristeći rupe u sistemu, preuzimajući podatke na Apple iPod i postavljajući informacije na privatnu veb stranicu koju je kasnije obrisao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading