"NA IVICI SMO TREĆEG SVETSKOG RATA"! Oglasio se Tramp nakon napada Irana na trupe SAD - Bajden najavio OSVETU!

Autor:

Svet

29.01.2024

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ministar obrane Lojs Ostin je pak poručio da je "besan", dodavši da "neće tolerisati" napade na američke snage.

"NA IVICI SMO TREĆEG SVETSKOG RATA"! Oglasio se Tramp nakon napada Irana na trupe SAD - Bajden najavio OSVETU!

Foto: Tanjug/AP/Matt Rourke/Alex Brandon, Profimedia/William Scott Alamy Alamy

Radi se o značajnoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku. Američki predsednik Džo Bajden za napad je okrivio "radikalne militantne skupine koje podržava Iran". Dodao je da će "oni koji su krivi za napad odgovarati u trenutku i na način kojeg ćemo mi odabrati".

Više američkih senatora pozvalo je na snažan odgovor na napad, pri čemu su neki sugerisali da  treba napasti izravno mete u Iranu, zemlji koju smatraju glavnim krivcem za smrt američkih vojnika. Smatraju da je napadom u Jordanu prijeđena tzv. "crvena linija", odnosno da se došlo do točke u kojoj je žestok odgovor neminovan.

Američki ministar obrane Lojs Ostin  je pak poručio da je "besan", dodavši da "neće tolerisati" napade na američke snage.

Na napad je reagovao i Donald Tramp koji je upozorio da smo „na ivici Trećeg svetskog rata“ i okrivio Bajdena jer su teroristi koji podržavaju Iran ubili tri američka vojnika u Jordanu.

Bivši predsednik osudio je "slabost i predaju" Bajdenove administracije dan nakon napada samoubilačkom dronom na udaljeni kompleks blizu sirijske granice.

U besnom postu na platformi Truth Social nakon brutalnih ubistava, on je tvrdio da nema šanse da bi se to ikada dogodilo da je on predsednik.

- Ovaj drski napad na Sjedinjene Države je još jedna užasna i tragična posledica slabosti i predaje Džoa Bajdena.

Ovaj napad se NIKAD ne bi desio da sam ja bio predsednik, čak ni šansa - kao što se napad Hamasa koji podržava Iran nikada ne bi dogodio, rat u Ukrajini se nikada ne bi dogodio, a sada bismo imali svetski mir. Umesto toga, mi smo na ivici Trećeg svetskog rata. -

Tramp je tvrdio da je imao "slab, bankrotiran i potpuno kontrolisan Iran" kada je napustio funkciju.

Iran kaže da nema veze s napadom

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima priopćila je danas da Teheran nije bio umiješan u napad bespilotnom letjelicom u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske.

U priopćenju, koje je objavila državna novinska agencija IRNA, iz misije kažu kako Iran nije imao nikakve veze s napadom na američku bazu. Također dodaju kako "postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regiji, koje uzvraćaju na napade".

Što je toranj 22, mjesto napada na američke snage u Jordanu?

Toranj 22 nalazi se na strateški važnoj lokaciji, na krajnjem sjeveroistoku Jordana, gdje se granice te zemlje susreću sa Sirijom i Irakom.

O bazi se u javnosti malo zna. Smještena je u blizini veće baze Al Tanf, koja se nalazi preko granice u Siriji, te je u njoj stacioniran mali broj američkih vojnika. Tanf je bio ključan u borbi protiv Islamske države i preuzeo je ulogu u sklopu američke strategije obuzdavanja gomilanja iranskih snaga u istočnoj Siriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading