SKANDALOZNI PLANOVI DONALDA TRAMPA: Evo kako namerava da protera milione migranata iz zemlje!

Autor:

Svet

30.04.2024

22:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tramp najavljuje upotrebu Nacionalne garde u akciji deportacije migranata

SKANDALOZNI PLANOVI DONALDA TRAMPA: Evo kako namerava da protera milione migranata iz zemlje!

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Carlson, Pixabay.com


Donald Tramp je izjavio da bi, ukoliko bude ponovo izabran za predsednika, koristio Nacionalnu gardu kao deo napora za deportaciju miliona migranata širom zemlje, signalizirajući time da se udvostručuje svoju retoriku protiv imigracije koja je podstakla njegov prethodni uspon na vlast. Tramp nije precizirao na koji način bi sproveo operacije deportacije i kakvu bi ulogu Nacionalna garda imala u tome. On je izjavio da nije protiv upotrebe aktivnih vojnih snaga ako je potrebno, ali da smatra da bi Nacionalna garda obavila posao.

Upotreba vojnih snaga u sferi imigracije

U prošlom mandatu, Ministarstvo unutrašnje bezbednosti razmatralo je upotrebu Nacionalne garde u akciji hapšenja neovlašćenih imigranata, ali ti planovi na kraju nisu realizovani. Predsednici su koristili trupe, često Nacionalnu gardu, za jačanje bezbednosti na granici na različite načine. Predsednik Džordž Buš pozvao je Nacionalnu gardu da ojača bezbednost duž jugozapadne granice u "Operaciji Skok", dok je "Operacija Falanx" pod predsednikom Barakom Obamom takođe koristila Nacionalnu gardu na sličan način. Predsednici Džo Bajden i Donald Tramp takođe su koristili aktivne vojne snage i Nacionalnu gardu kako bi ojačali bezbednost granice i pomogli u zadacima vezanim za imigraciju. Međutim, ove snage na granici korišćene su na specifične, ograničene načine, poput unošenja podataka, nadzora ili pružanja logističke podrške na načine koji ne direktno interaguju sa migrantima.

Deportacija i pravne prepreke

Kada je reč o pronalaženju i uklanjanju ljudi iz zemlje, to je uglavnom nadležnost Odeljenja za sprovođenje i uklanjanje imigracije. Oni identifikuju, hapše, zadržavaju i uklanjaju ljude koji su utvrđeni da nemaju pravo da ostanu u zemlji. Međutim, ovaj proces često može biti dugotrajan i skup jer se uklanjanja često obavljaju avionom i jer mnoge zemlje ne pristaju da prime nazad migrante iz svojih zemalja. Savezni zakon uglavnom zabranjuje upotrebu aktivnih vojnih članova za sprovođenje zakona unutar SAD, osim ako to posebno odobri Kongres.

Retorika i politika imigracije

Tramp je ponovo istakao svoju retoriku o imigraciji kao centralni deo svoje kampanje za reizbor, ponavljajući strategiju koja mu je donela uspeh kada se prvi put kandidovao za predsedničku funkciju. Optužio je migrante da "truju krv zemlje" i nazvao ljude koji ilegalno borave u SAD, a za koje se sumnja da su počinili zločine, "životinjama". On je obećao da će okončati pravo na državljanstvo rođenjem i ponovo uvesti zabranu putovanja koja je prvobitno ciljala sedam muslimanskih zemalja.

(AP)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading