SVE JE SPREMNO, PENTAGON NAJAVIO NOVI RAT SA DIVOM BLISKOG ISTOKA? Hitno se oglasili američki zvaničnici: U udaru na vojnu bazu povređeno više od 40 vojnika!

Autor:

Svet

29.01.2024

23:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pentagon je večeras saopštio svoju odlučnost da izbegne ratne sukobe sa Iranom, ali i istakao da će preduzeti sve neophodne korake kako bi zaštitio svoje vojnike.

SVE JE SPREMNO, PENTAGON NAJAVIO NOVI RAT SA DIVOM BLISKOG ISTOKA? Hitno se oglasili američki zvaničnici: U udaru na vojnu bazu povređeno više od 40 vojnika!

Foto: shutterstock

Iran preti

Ova izjava dolazi nakon nedavnog napada dronom na vojnu bazu u Jordanu, gde je troje američkih vojnika izgubilo živote, dok je više od 40 povređeno. 

Prema izveštaju Bi-Bi-Si-a, čelnici Pentagona su naglasili da su vojnici bili u spavaonicama tokom napada.

Ubijeni vojnici identifikovani su kao pripadnici rezervnog sastava iz savezne države Džordžije - Kenedi Sanders (24), Vilijam Rivers (46) i Briona Mofe (23). Prema informacijama zvaničnika Pentagona, dron je izvršio napad u isto vreme kada se američki dron vraćao u bazu, što je dovelo do isključenja protivvazdušnog sistema.

Sjedinjene Američke Države su odmah optužile proiranske militantne grupe za ovaj napad, dok je Teheran negirao odgovornost, nazivajući optužbe "bezosnovnim" i tvrdeći da "nema uticaj na odluke pobunjeničkih grupa".

Podsetimo, grupa Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napad na američku bazu na granici Jordana i Sirije.

Za ovu proiransku grupu se pročulo u jeku izraelskih bombardovanja Gaze kao odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra.

Iako postoji niz različitih grupa koje deluju pod okriljem Islamskog otpora u Iraku, britanski mediji ukazuju da su uobičajeni osumnjičeni često identifikovani. Među njima se izdvaja Kataib Hezbolah, jedna od najtajnovitijih i najelitnijih šiitskih militantnih grupa u savezu sa Iranom. Grupa je često bila meta američkih napada nakon incidenata sa američkim trupama.

Iračke naoružane grupe često čuvaju svoj individualni identitet i zasluge od napada, pa je njihova spremnost da prikriju te identitete, pa čak i negiraju tvrdnje o pojedinačnom grupnom napadu, indikacija da ih koordinira viša sila - naglašeno je u izveštaju proizraelskog vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku.

Američki predsednik Džozef Bajden identifikovao je napade kao delo radikalnih militantnih grupa koje podržava Iran, aktivne u Siriji i Iraku.

Kako navodi Bi-Bi-Si grupa za koju se veruje da predstavlja krovnu organizaciju za razne šiitske militante poput Kataib Hezbolah, Nujaba i Kataib Said al-Shuhada, poznata je po dugoj istoriji napada na američke baze u Iraku i Siriji. Cilj stvaranja više grupa je otežavanje identifikacije određenog krivca za napade.

Ovaj incident produbljuje već napetu situaciju između SAD i Irana, a svet pažljivo prati razvoj događaja. Diplomatski napori su u toku kako bi se smirile tenzije i izbegla dalja eskalacija situacije na Bliskom istoku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading