ČEKA SE ODLUKA VUČEVIĆA, UZ KONSULTACIJE S VUČIĆEM: Usijanje, niko ne zna ko će biti novi ministri

Autor: B. BOJIĆ

Vesti

29.04.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će dobiti novu vladu do 6. maja, a danas ili sutra o tome će se raspravljati i na Predsedništvu SNS.

ČEKA SE ODLUKA VUČEVIĆA, UZ KONSULTACIJE S VUČIĆEM: Usijanje, niko ne zna  ko će biti novi ministri

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic, Tanjug/AP, Tanjug/Vlada Republike Srbije

Ali kadrovska rešenja i dalje se drže u tajnosti, zbog čega su neki bukvalno na ivici nerava zbog neizvesnosti da li će uopšte zadržati ministarske pozicije, dok su drugi u panici da ni u ovoj podeli karata za njih mesta neće biti u Nemanjinoj 11.
Sve u svemu, kako kažu izvori Srpskog telegrafa, uz Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića, malo je onih koji nešto pouzdano znaju.


- Možda u javnosti izgleda da se niko ne uzrujava što se približava krajnji rok za formiranje vlade, međutim, atmosfera je uzavrela. Samo najuži vrh SNS zna ko su sve kandidati za ministre, ali se za konačni sastav čeka stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Iako je samo član SNS, uživa najveće poverenje. On je bio zauzet državničkim poslom, potpuno fokusiran na predstojeću sednicu GS UN i glasanje o rezoluciju o Srebrenici, ali se očekuje da će ovih dana spisak biti obelodanjen - priča upućeni sagovornik našeg lista.


Pritisaka je, kao i uvek bilo, ali su oni, kao i uvek kada je Vučić u pitanju, kontraproduktivni.


- Na predsednika su vršili pritisak interesni lobiji, kao i mnogi i s istoka i sa zapada, ali u njegovom slučaju to je kontraproduktivno. On je sve puštao, gledao na šta su sve spremni, kako se raspituju, rovare... Kad bi se neki borili za državu kako grizu za svoju fotelju, gde bi nam kraj bio. Svi su se pokazali - neki loše, dok ima i prijatnih iznenađenja, a odluka će biti doneta isključivo u korist države i građana. To su Vučićevi, kao i Vučevićevi, kriterijumi i čudno je kako mnogi to i dalje ne znaju - ističe naš sagovornik.
Poslednji rok da premijer i ministri budu izabrani je 6. maj, a Miloš Vučević je poručio da će njegov tim svakako biti formiran u zakonskom roku. Isto je najavio i šef države:
- Nadam se da poslanici neće biti ljuti što će možda morati da rade za prvomajske praznike. Siguran sam da će nova vlada ostati na slobodarskom kursu i kursu Srbije. U njoj biti novih ministara, ali i onih koji su već bili - poručio je Vučić nedavno.
Politički analitičar Stevica Deđanski siguran je da će nova vlada kadrovski i operativno biti najbolja do sada.


- Ne sumnjam da predsednik ima precizan uvid u rezultate svih, a u proteklom periodu, od decemabarskih izbora dosad, mogao je da vidi ponašanje stranačkih kolega. Ne znam samo kako neki dosad nisu naučili da se cene rad, zalaganje, a ne pasivnost, muljanje. Ne sumnjam da su oni koji su bili vredni dobili naznake da će ostati u Vladi. Kao i da će one koji su se zamorili, loše radili zameniti kvalitetnim kadrom - priča on za Srpski telegraf.
Inače, ne bi trebalo, kako zasad stvari stoje, da bude promene strukture kabineta i broja resora, pa ni u parlamentu promene Zakona o ministarstvima. 

Mnogi su pokušali da lobiraju, ali to kod Vučića ne prolazi

Vučević: Upisano samo jedno ime

Vučević, upitan o sastavu vlade i budućim ministrima, kazao je da je za sada upisano samo jedno ime, odnosno ime mandatara:
- Ne bi bilo fer da nekoga pomenem ili ne pomenem, možda nekoga ko ne očekuje da će biti tu. Sva imena će biti jedinstveno objavljena. Mnoge okolnosti utiču na ovaj proces, pre svega pitanje KiM, koje nam visi nad glavom. Pitanje pridruživanja tzv. države Kosovo Savetu Evrope, budući da nam se ovog proleća desila i priča oko predloga rezolucije skupštine UN, što je oduzelo ogromne kapacitete izvršne vlasti.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kajzer Soze

29.04.2024 07:08

E baš me zanima ko je to vršio pritiske sa istoka? Ne izmišljajte!