OTKRIVENO KO STOJI IZA NAPADA NA VOJNE BAZE SAD U JORDANU: Oni su preuzeli odgovornost za smrt tri američka vojnika!

Autor:

Svet

29.01.2024

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Islamski otpor u Iraku objavio je da stoji iza nedavnih napada na tri američke vojne baze, što je rezultiralo smrću tri američka vojnika, izveštava Bi-Bi-Si.

OTKRIVENO KO STOJI IZA NAPADA NA VOJNE BAZE SAD U JORDANU: Oni su preuzeli odgovornost za smrt tri američka vojnika!

Foto: Tanjug/AP/Planet Labs PBC

Ova proiranska grupa je postala poznata u jeku izraelskih bombardovanja Gaze kao odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra.

Grupa, koja se veruje da predstavlja krovnu organizaciju za razne šiitske militante poput Kataib Hezbolah, Nujaba i Kataib Said al-Shuhada, poznata je po dugoj istoriji napada na američke baze u Iraku i Siriji. Cilj stvaranja više grupa je otežavanje identifikacije određenog krivca za napade, kako navodi Bi-Bi-Si.

Iako postoji niz različitih grupa koje deluju pod okriljem Islamskog otpora u Iraku, britanski mediji ukazuju da su uobičajeni osumnjičeni često identifikovani. Među njima se izdvaja Kataib Hezbolah, jedna od najtajnovitijih i najelitnijih šiitskih militantnih grupa u savezu sa Iranom. Grupa je često bila meta američkih napada nakon incidenata sa američkim trupama.

- Iračke naoružane grupe često čuvaju svoj individualni identitet i zasluge od napada, pa je njihova spremnost da prikriju te identitete, pa čak i negiraju tvrdnje o pojedinačnom grupnom napadu, indikacija da ih koordinira viša sila - naglašeno je u izveštaju proizraelskog vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku.

Bajden za napad optužuje radikalne militantne grupe koje podržava Iran

Od oktobra, nakon napada Hamasa na Izrael, različite milicije su izvele najmanje 160 napada na američke vojne objekte u Iraku i Siriji, koristeći dronove, rakete, minobacače i balističke projektile.

Islamski otpor u Iraku izdao je saopštenje u kojem je naveo da je započeo napade kao "odgovor na masakre koje je izraelski entitet (Izrael) počinio nad narodom Gaze". Grupa je najavila da će nastaviti sa napadima na "neprijateljska uporišta".

Američki predsednik Džo Bajden identifikovao je napade kao delo radikalnih militantnih grupa koje podržava Iran, aktivne u Siriji i Iraku.

Ministar odbrane Lojd Ostin najavio je preduzimanje "svih neophodnih radnji" u cilju odbrane američkih trupa, ali nije otkrio iz koje zemlje je napad pokrenut.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani odbacio je tvrdnje da Iran direktno naređuje napade, ističući da militantne grupe deluju nezavisno. On je optužio Izrael i Sjedinjene Države za podsticanje nestabilnosti u regionu, nazivajući tvrdnje o iranskom naređenju napada "neosnovanim".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading