MI SMO UBILI AMERIKANCE: Otkriveno KO je odgovoran za napad u Jordanu! Bajden pred NEMOGUĆOM MISIJOM

Autor:

Svet

29.01.2024

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napadi su bili usmereni na četiri baze, od kojih su tri u Siriji

MI SMO UBILI AMERIKANCE: Otkriveno KO je odgovoran za napad u Jordanu! Bajden pred NEMOGUĆOM MISIJOM

Foto: Shutterstock

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napade na granici Jordana i Sirije, uključujući napad dronom na vojnu bazu SAD u kojem su ubijena tri a ranjena 34 američka vojnika.

Snage Islamskog otpora saopštile su na svom Telegram kanalu da su pokrenule napade bespilotnim letelicama juče u zoru u okviru svojih napora da se, kako su naveli, "odupru američkim okupacionim snagama u Iraku" i kao odgovor na izraelske "masakre" nad narodom u Gazi, prenosi CNN.

Napadi su bili usmereni na četiri baze, od kojih su tri u Siriji, saopštila je ta militantna grupa.

Jordan je najoštrije osudio "teroristički napad" na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom, saopštio da se napad dogodio na teritoriji Sirije i naveo da radi sa Vašingtonom na obezbeđenju svoje granice.

Američka vlada još nije imenovala konkretnu miliciju koju smatra odgovornom za napad, a američki zvaničnik rekao je za CNN ranije da se to još uvek utvrđuje.

Ministar komunikacija jordanske vlade rekao je da je napad u kojem su ubijeni američki vojnici bio usmeren na "napredni položaj na granici sa Sirijom" i da niko od pripadnika jordanske pogranične straže nije povređen.

Jordanski zvaničnici često su ranije u svojim osudama sukoba u Gazi isticali zabrinutost zbog potencijalnog širenja rata na Bliskom istoku.

Predsednik SAD Džo Bajden imaće sada pred sobom jako težak zadatak. Deo Amerikanaca očekivaće od njega žestoku reakciju na pogibiju vojnika, ali će ako to uradi, dodatno urušiti svoje šanse da dobije drugi mandat na čelu države.

Naime, Bajdenov rejting je pred novembarske izbore u velikom padu, najviše zahvaljujući silnim ratovima u kojima Amerikanci na ovaj ili onaj način učestvuju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading