OVO JE POTPUNA KATASTROFA: Izraelci i Amerikanci otkrili šta se ZAISTA dešava u zloglasnim TUNELIMA Hamasa! (VIDEO)

Autor:

Svet

28.01.2024

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska vojska bila je potpuna spremna na složenost misije ispod zemlje, ali ovako nešto ni u snu nije očekivala

OVO JE POTPUNA KATASTROFA: Izraelci i Amerikanci otkrili šta se ZAISTA dešava u zloglasnim TUNELIMA Hamasa! (VIDEO)

Foto: ISRAEL DEFENSE FORCES /Printscreen

Izraelci su već tri meseca prisutni na ulicama Gaze.

Ispunili su nekoliko važnih zadataka, zauzeli bitna područja i iz skloništa i bolnica isterali su mnoge borce Hamasa koji su se krili iza civila, majki i dece, ali sa čuvenim tunelima su se našli u nebranom grožđu.

Blago rečeno.

Neverovatno ali istinito - izraelska vojska uspela je da načne, dakle ne da osvoji već samo da načne samo 20 posto tunela koji se protežu ispod zemlje na površini od oko 500 kilometara.

Američki i izraelski obaveštajci potvrdili su za Wall Street Journal da čak 80 posto tunela Hamasa i dalje stoji ispod zemlje netaknuto.

 

 

"Sprečavanje Hamasa da koristi tunele je kamen temeljac izraelskih nastojanja da zarobi najviše čelnike Hamasa i spasi preostale izraelske taoce", rekli su izraelski zvaničnici.

Izrael je priznao da je izveo udare na bolnice i drugu ključnu infrastrukturu u potrazi za tunelima.

Onemogućavanje funkcionisanja tunela, koji su dugi više od 500 kilometara ispod uskog pojasa uskratilo bi Hamasu relativno sigurno skladište za oružje i streljivo, skrovište za borce, komandne i kontrolne centre za svoje vodstvo i sposobnost manevrisanja oko teritorija koje nisu izložene napadima Izraela.

Izrael je pokušavao razne metode za čišćenje tunela, uključujući instaliranje pumpi za preplavljivanje vodom iz Sredozemlja, uništavanje vazdušnim napadima i eksplozivom, pretraživanje psima i robotima, uništavanje njihovih ulaza i napade s visoko obučenim vojnicima.

Sve su probali i ništa. Kao da udaraju glavom o neprobojan zid.

Ranije ovog meseca, Izrael je postavio najmanje jednu pumpu u gradu Kan Junisu na jugu Gaze kako bi poremetio tamošnju mrežu tunela, rekao je za WSJ američki zvaničnik upoznat s tim pokušajima.

Prve pumpe postavljene u Gazi koristile su vodu iz Sredozemnog mora, dok najnovija pumpa crpi vodu iz Izraela.

Na nekim mestima su zidovi i druge neočekivane barijere i odbrambeni sistemi usporili ili zaustavili protok vode, rekli su američki dužnosnici za WSJ.

Morska voda nagrizla je neke od tunela, ali sveukupni napori nisu bili tako delotvorni kako su se izraelski dužnosnici nadali.

Izrael ima jedinice koje su specijalizirane za čišćenje tunela, ali mnogi od boraca u njima su inženjeri obučeni da ih unište, a ne da traže taoce i najviše vođe Hamasa.

Osim toga, primarni ratni ciljevi Izraela - ubijanje ili zarobljavanje najviših vođa Hamasa i spašavanje otprilike 100 preostalih talaca - povremeno su u suprotnosti, rekli su dužnosnici za WSJ.

"Pitanje je: Postoji li pravi način da se taoci izvuku živi? Inače bismo bili daleko direktniji u pristupu", rekao je za list visoki izraelski oficir.

Neki od talaca drže se u komandnom centru u tunelu ispod Kan Junisa. Hamasov najviši vođa u Gazi, Jahja Sinvar skriva se na istoj lokaciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading