UPOZORENJE: Mačka je ogrebala i parazit je skoro doveo do slepila! Ovo morate pročitati!

Autor:

Lifestyle

02.05.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Paraziti koji vrebaju iz domaćih ljubimaca

UPOZORENJE: Mačka je ogrebala i parazit je skoro doveo do slepila! Ovo morate pročitati!

Foto: Privatna arhiva


Većina ljudi ima strah od buba, paukova ili krpelja, ali postoji parazit koji se može dobiti od kućnih ljubimaca na veoma neobičan način. Žena po imenu Misi je postala žrtva ovog parazita nakon što ju je mačka ogrebala u predelu dekoltea.

Ogrebotina se inficirala, a Misi je primetila da se unutar rane nešto pomera. Nakon posete dermatologu, saznala je da je reč o Ankilostomi, parazitu koji može da se krene ka krvotoku i organima čoveka.

Ovaj parazit, poznat kao "rudarska glista", može da dostigne veličinu do 13 milimetara i obično napada životinje poput pasa i mačaka, ali može da se prenese i na ljude koji hodaju bosih nogu po endemskim područjima. Ankilostoma je jednako štetna za životinje i ljude, a posebno je opasna pošto voli da pije krv.


Bakterijska infekcija od mačje ogrebotine

Dajan Luis je iskusila jezive probleme sa vidom nakon što ju je ogrebala mačka. Nakon posete neuro-oftamologu, otkriveno je da je reč o "groznici od mačje ogrebotine", bakterijskoj infekciji koju uzrokuje bakterija "Bartonella henselae".

Ova bolest može da se prenese na ljude ujedom ili ogrebotinom zaražene mačke, kao i dodiranjem očiju zaraženom mačjom pljuvačkom. Bakterija se kod Dajan kretala kroz krvotok i završila na očnom nervu, uzrokujući ozbiljne probleme sa vidom.

Nakon terapije, Dajan se uspešno oporavila, ali je ova jeziva priča upozorenje svima koji imaju kućne ljubimce da vode računa o higijeni i redovno ih čiste od parazita i bakterija.


Ove priče nas podsećaju koliko je važno voditi računa o higijeni kućnih ljubimaca i redovno ih čistiti od parazita kako bismo izbegli potencijalno opasne infekcije.

(Blic)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading