UDARIO TUK NA LUK! Tenzije između Bajdena i Netanijahua dostigle vrhunac u telefonskom razgovoru: Ovo je bio razlog SUKOBA!

Autor:

Svet

29.12.2023

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džozef Bajden susreo se s oštrim otporom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua tokom nedavno održanog telefonskog razgovora, u kojem su pokušali da postignu dogovor oko finansiranja Palestinske nacionalne uprave.

UDARIO TUK NA LUK! Tenzije između Bajdena i Netanijahua dostigle vrhunac u telefonskom razgovoru: Ovo je bio razlog SUKOBA!

Foto: Tanjug/AP

Razgovor, označen kao "jedan od najtežih i najfrustrirajućih" u poslednje vreme, ukazuje na sve veće tenzije između dva saveznika.

Prema informacijama iz neimenovanih izvora u američkoj administraciji, Bela kuća insistira da Izrael nastavi da šalje sredstva Palestinskoj upravi, koja su prikupljena u vidu poreza i dažbina u ime palestinskih vlasti. Izrael je prekinuo ovu praksu na početku sukoba sa Hamasom, koji je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze.

Deo razgovora, koji se odigrao u subotu, fokusirao se na ovu temu i, prema rečima američko-izraelskog novinara Baraka Ravida, bio je jedan od najizazovnijih trenutaka u odnosima između Bajdena i Netanjahua od početka sukoba u Gazi.

Pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država, Izrael je pristao da nastavi sa slanjem sredstava Palestinskoj upravi, ali s izuzetkom iznosa namenjenog Pojasu Gaze. Netanijahu je čak predložio ideju da se sredstva prebace u Norvešku na privremeno čuvanje, kako bi se osiguralo da ih Hamas ne koristi, ali je odustao od te ideje tokom razgovora s Bajdenom.

- Bajden je izrazio podršku norveškom predlogu, ali Netanjahu više ne smatra da je to dobra ideja. On insistira da palestinske vlasti treba jednostavno prihvatiti delimičan transfer sredstava - navodi Ravid.

Ovaj sukob stavlja Netanijahua u delikatnu situaciju, s obzirom na opasnost od potresa u vladajućoj koaliciji, dok se desničarski ministar finansija Bezalel Smotrič protivi finansiranju Palestinske uprave. S druge strane, SAD izražavaju zabrinutost zbog mogućeg kolapsa Palestinske nacionalne uprave, koja kontroliše deo Zapadne obale i koja je u sukobu sa Hamasom, ukoliko izostane finansijska podrška.

Situacija ostaje napeta dok se čeka dalji razvoj događaja u ovom kompleksnom diplomatskom sporu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading