NAPETOSTI U CRVENOM MORU RASTU: SAD uništile bespilotnu letelicu i protivbrodsku raketu Huta! (FOTO)

Autor:

Svet

29.12.2023

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države su saopštile da su oborile jednu bespilotnu letelicu i jednu protivbrodsku balističku raketu u južnom Crvenom moru, koje su ispalili jemenski pobunjenici Huti.

NAPETOSTI U CRVENOM MORU RASTU: SAD uništile bespilotnu letelicu i protivbrodsku raketu Huta! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Ovaj incident označava 22. pokušaj Huta da izvedu napad na međunarodne brodove od 19. oktobra, prema izveštaju agencije Rojters.

Centralna komanda SAD (CENTCOM) objavila je u četvrtak da nije bilo prijavljene štete niti žrtava u napadu. Vest je prvo saopštena na društvenoj platformi X, naglašavajući odlučnost Sjedinjenih Američkih Država u odbijanju pretnji koje potiču od Huta.

 

 

Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, već nedeljama remete svetsku trgovinu napadima na brodove koji prolaze kroz moreuz Bab el Mandab na južnom kraju Crvenog mora. Ovi incidenti su deo šireg konteksta rata u regionu, a direktno su povezani s sukobom između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

Napadi hutskih pobunjenika su u više navrata u poslednje vreme pokazali da neće odustati od podrške Hamasu u ratu sa Izraelom.

Pre dva dana Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je da su američke snage iznad Crvenog mora presrele i oborile 12 bespilotnih letelica i druge projektile koje su ispalili jemenski Huti. Dodaje se da nijedan brod u toj oblasti nije oštećen i da nema izveštaja o povređenima.

Huti su ranije saopštili da su izveli napade na izraelski grad Eliat i na komercijalni brod u Crvenom moru.

Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, nedeljama remete svetsku trgovinu, napadima na brodove koji prolaze kroz moreuz Bab al-Mandab na južnom kraju Crvenog Mora zbog rata koji Izrael vodi u Pojasu Gaze.

Huti poslednjih dana intenzivno šalju poruke ne samo Izraelu već i ostatku sveta da se ni po koju cenu sada neće povlačiti iz rata u Gazi i oko nje.

Ova militantna grupa i deo Jemena otvoreno podržava Hamas i više puta ove nedelje pokazala je svojim potezima da je nepredvidiva kao i da ima značajan izbor oružja s kojim može da napada Izrael sa svih strana.

Napadi Huta na međunarodne brodove predstavljaju ozbiljnu pretnju pomorskoj sigurnosti u regionu, a odbrambene operacije SAD u južnom Crvenom moru reflektuju posvećenost očuvanju stabilnosti i bezbednosti u ovom strateški važnom području svetskog pomorskog saobraćaja.

Svetska zajednica pažljivo prati razvoj situacije, dok napetosti nastavljaju da rastu u ovom ključnom geostrateškom području.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading