NEĆE DA RATUJU SA HUTIMA! Španci blokirali celu Evropu u Crvenom moru, čeka se reakcija Amerikanaca

Autor:

Svet

22.12.2023

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na hitnom sastanku održanom u sredu, Politički i bezbednosni komitet EU (COPS) jednoglasno je odobrio evropsku intervenciju kroz proširenje operacije Atalanta

NEĆE DA RATUJU SA HUTIMA! Španci blokirali celu Evropu u Crvenom moru, čeka se reakcija Amerikanaca

Foto: Tanjug/AP

Španija je stavila veto na učešće Evropske unije u misiji garantovanja bezbednosti plovidbe u Crvenom moru, uprkos činjenici da je nekoliko sati pre toga španska vlada tražila uključivanje cele Evrope u ovu operaciju, tvrdi španski list "Konfidensial".

Nakon što je zatražila da ove međunarodne snage koje su u fazi razvoja, čije su vođstvo i planiranje preuzele SAD, budu deo misije NATO ili EU, španska vlada je iznenađujuće odustala od te ideje, navodi list.

Na hitnom sastanku održanom u sredu, Politički i bezbednosni komitet EU (COPS) jednoglasno je odobrio evropsku intervenciju kroz proširenje operacije Atalanta.

Rezolucija je usvojena uz podršku Španije, ali je u četvrtak Madrid promenio stav i stavio veto na odluku donetu dan ranije, tvrdi list.

Ona je to učinila na sastanku Radne grupe savetnika za spoljne poslove (Relek Group), koja je zadužena za pravna, finansijska i institucionalna pitanja Zajedničke spoljne i bezbednosne politike (CFSP).

Time je sprečena modifikacija mandata operacije Atalanta, koja ima podršku ostalih 26 zemalja EU.

Ove odluke zahtevaju jednoglasno usvajanje.

Atalanta je operacija odvraćanja, sprečavanja i suzbijanja piraterije u Indijskom okeanu, kod obale Somalije, koja je postigla veliki uspeh.

Iz baze Rota operacijom upravlja viceadmiral Injasio Viljanueva Serano. U njoj učestvuje fregata Viktorija španske mornarice.

Modifikacija operacija Atlanta izazvala je oduševljenje reakcije brodskih kompanija koje posluju u toj oblasti.

"Ova odluka je pozitivan korak za rešavanje bezbednosnih izazova u Crvenom moru i Adenskom zalivu", rekao je Sotiris Raptis, generalni sekretar udruženja koje okuplja evropske brodovlasnike, pre nego što je postalo poznato da se Španija povukla.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading