NE MEŠAJTE SE TAMO GDE VAM NIJE MESTO: Svet besan zbog napada Huta u Crvenom moru, a evo šta se dešava sa kamionima pomoći za Palestince

Autor:

Svet

20.12.2023

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saopštenju se navodi da brojni napadi koji potiču sa teritorija koje kontrolišu Huti u Jemenu, uključujući napade 3. decembra na tri komercijalna broda u južnom Crvenom moru, ugrožavaju međunarodnu trgovinu i pomorsku bezbednost i da za takve napade nema opravdanja

NE MEŠAJTE SE TAMO GDE VAM NIJE MESTO: Svet besan zbog napada Huta u Crvenom moru, a evo šta se dešava sa kamionima pomoći za Palestince

Foto: Tanjug/AP

SAD, EU, NATO, Australija, Bahami, Japan, Novi Zeland, Južna Koreja, Singapur, Jemen i Liberija osudili su napade jemenskih pobunjenika Huta u Crvenom moru koji ugrožavaju slobodnu plovidbu i međunarodnu trgovinu, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da brojni napadi koji potiču sa teritorija koje kontrolišu Huti u Jemenu, uključujući napade 3. decembra na tri komercijalna broda u južnom Crvenom moru, ugrožavaju međunarodnu trgovinu i pomorsku bezbednost i da za takve napade nema opravdanja.

Ističe se da je "užasan zločin" zaplena broda "Galaxy Leader" 19. novembra i pritvaranje 25 članova međunarodne posade koji su i dalje nelegalno pritvoreni i ponovo se pozivaju Huti da ih oslobode i da obustave sve napade na komercijalna plovila.

Inače, u Pojas Gaze u utorak je ušlo 127 kamiona sa humanitarnom pomoći, objavili su izraelski mediji.

Prema pisanju portala "Tajms of Izrael", 67 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Nicana, pre nego što su prebačeni na egipatski prelaz Rafa i prevezeni u Gazu.

Pored toga, 60 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Kerem Šalom i odatle je direktno ušlo u Pojas Gaze.

Izrael se ranije obavezao da }e dozvoliti da u Gazu uđe najmanje 200 kamiona sa humanitarnom pomoći na dnevnom nivou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading