OVOGA SU SE SVI PLAŠILI, KREĆE LI SADA VELIKI RAT? Amerikanci kod Izraela pokreću operaciju “ČUVAR NAPRETKA”! Evo šta to zaista znači

Autor:

Svet

19.12.2023

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavna eskalacija napada koje izvode jemenski pobunjenici Huti ugrožava slobodan protok trgovine u Crvenom moru i kako kaže Pentagon - krši međunarodno pravo, a države koje nastoje da podrže temeljni princip slobode plovidbe moraju se udružiti kako bi se uhvatile u koštac sa ovim izazovom

OVOGA SU SE SVI PLAŠILI, KREĆE LI SADA VELIKI RAT? Amerikanci kod Izraela pokreću operaciju “ČUVAR NAPRETKA”! Evo šta to zaista znači

Foto: Tanjug/AP

Pentagon je danas najavio uspostavljanje nove multinacionalne bezbednosne inicijative u Crvenom moru, protiv napada koji izvode jemenski pobunjenici Huti na trgovačke brodove.

Nedavna eskalacija napada koje izvode jemenski pobunjenici Huti ugrožava slobodan protok trgovine u Crvenom moru i krši međunarodno pravo, a države koje nastoje da podrže temeljni princip slobode plovidbe moraju se udružiti kako bi se uhvatile u koštac sa ovim izazovom, saopštio je Pentagon.

- Ovo je međunarodni izazov koji zahteva kolektivnu akciju. Stoga danas najavljujem uspostavljanje operacije “Čuvar napretka” (Prosperity Guardian), važne nove multinacionalne bezbednosne inicijative - saopštio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

On je najavio da će se Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija pridružiti SAD u novoj misiji, kako bi se zajednički bavili bezbednosnim izazovima u južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu, sa ciljem obezbeđivanja slobode plovidbe za sve zemlje i jačanje regionalne bezbednosti i prosperiteta.

Za “Čuvara napretka” očekuju se reakcije Irana i Rusije pre svih. Najviši predstavnici ove dve zemlje, uključujući ajatolaha Alija Hameneija i Vladimira Putina više puta su u poslednje vreme naglašavali važnost neutralnosti SAD.

Oni su gotovo u glas poručili svetu da bi sukob u Izraelu i Gazi mogao da dobije nesagledive razmere ako bi se Amerika na bilo kakav način umešala.

Što planira sa operacijom “Čuvar napretka”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading