DAJTE NAM SAMO NJIH TROJICU: Evo KOGA traži Hamas u sporazumu o razmeni talaca sa Izraelom

Autor:

Svet

21.12.2023

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael je odbio da uključi trojicu lidera u prethodni sporazum o razmeni zatvorenika sa Hamasom 2011. godine, u kojem je oslobođen izraelski vojnik Gilad Šalit u zamenu za više od 1.000 palestinskih zatvorenika

DAJTE NAM SAMO NJIH TROJICU: Evo KOGA traži Hamas u sporazumu o razmeni talaca sa Izraelom

Foto: Printscreen X @BaruchYedid

Palestinska militantna grupa Hamas zahteva da bilo koji o razmeni talaca sa Izraelom obuhvati oslobađanje tri najviša palestinska lidera, javljaju danas izraelski mediji.

Hamas insistira da Marvan Barguti, Ahmed Sadat i Abdulah Barguti budu na listi zatvorenika koji ce biti pušteni na slobodu u bilo kom novom sporazumu, objavio je izraelski list "Jediot Ahronot", prenela je Anadolija.

Barguti (64), član Centralnog komiteta Fataha, ima najviše šansi da predsedava Palestinskom samoupravom sa sedištem u Ramali posle predsednika Mahmuda Abasa, pokazuju ankete među Palestincima.

Izrael ga je uhapsio 2002. i dobio je pet doživotnih zatvorskih kazni.

Sadat, generalni sekretar Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), uhapšen je 2008. i osuđen na 30 godina zatvora u vezi sa ubistvom izraelskog ministra turizma Rehavama Zeevija 2001. godine.

Abdulah Barguti je jedan od najviših lidera Hamasa i dobio je višestruke doživotne kazne zatvora zbog niza napada na Izraelce.

Izrael je odbio da uključi trojicu lidera u prethodni sporazum o razmeni zatvorenika sa Hamasom 2011. godine, u kojem je oslobođen izraelski vojnik Gilad Šalit u zamenu za više od 1.000 palestinskih zatvorenika.

Izraelska vlada za sada nije komentarisala pisanje lista.

Vođa Hamasa Ismail Hanije doputovao je juče u Kairo, koji pokušava da posreduje u novom sporazumu o razmeni talaca između palestinske grupe i Izraela.

Tokom jednonedeljne humanitarne pauze u Gazi prošlog meseca, Hamas je oslobodio 81 Izraelca i 24 stranca u zamenu za 240 uhapšenih Palestinaca, uključujući 71 ženu i 169 maloletnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading