IZRAEL I HAMAS PRISTALI DA PREKINU S RATOM! Čeka se oslobađanje talaca, jedna stvar KOČI DOGOVOR

Autor:

Svet

17.12.2023

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hamas insistira da listu talaca koji će biti oslobođeni jednostrano sastavi i traži da se izraelske snage povuku iza unapred određenih linija

IZRAEL I HAMAS PRISTALI DA PREKINU S RATOM! Čeka se oslobađanje talaca, jedna stvar KOČI DOGOVOR

Foto: Ap photo

Izrael i Hamas otvoreni su za obnovu prekida vatre i oslobađanje talaca, iako se još ne slažu oko toga kako bi to bilo sprovedeno, rekla su danas dva egipatska bezbednosna izvora.

Hamas insistira da listu talaca koji će biti oslobođeni jednostrano sastavi i traži da se izraelske snage povuku iza unapred određenih linija, rekli su izvori Rojtersu.

Sa druge strane, Izrael se složio da Hamas sastavi listu talaca, ali je, tvrdi izvor, tražio vremenski okvir i da vidi listu kako bi odredio vreme i trajanje prekida vatre.

Izvori navode i da Izrael odbija da se povuče i tako ispuni drugi zahtev Hamasa.

Egipat i Katar, koji su prethodno ispregovarali jednonedeljni prekid vatre i oslobađanje talaca, insistirali su, tvrde izvori, da se, pre početka bilo kakvih pregovora, radi na ubrzanju pomoći i otvaranje prelaza Kerem šalom između Izraela i Pojasa Gaze.

Ranije danas, palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da neće pristati na još jedan dogovor o oslobađanju talaca koje drži u Gazi ako ne prestane, kako je navela, "izraelska agresija" na Pojas Gaze.

Izraelski ratni kabinet sinoć se sastao kako bi raspravljao o dogovoru koji je bio tema razgovora između šefa Mosada Davida Barnee i premijera Katara Mohameda bin Abdulrahmana Al Tanija, a uključuje oslobađanje starijih muškaraca i civila u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Barnea je prethodno razgovarao sa katarskim premijerom, i odvojeno, sa s egipatskim zvaničnicima, u okviru napora da se postigne dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas u Gazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading