DA LI JE OVO MOGUĆE? Lider Hamasa poručio Izraelu nešto što niko NI U NAJLUĐIM SNOVIMA nije očekivao! Znači li ovo da će KRAJ RATA?

Autor:

Svet

14.12.2023

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok svet spekuliše šta je ovde zapravo po sredi, odnosno kakvu igru sada Hamas igra, njegovi lideri jasno govore ono što im je u cilju

DA LI JE OVO MOGUĆE? Lider Hamasa poručio Izraelu nešto što niko NI U NAJLUĐIM SNOVIMA nije očekivao! Znači li ovo da će KRAJ RATA?

Foto: Profimedia

Lideri Hamasa gotovo preko noći promenili su svoju ratnu retoriku i sada su poslali poruku Izraelu koja je, najblaže rečeno čudna i neočekivana.

Visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk istakao je da bi ta palestinska ekstremistička organizacija mogla da prizna Izrael!

On je time potencijalno ukazao na pritisak pod kojim je Hamas usred izraelske vojne kampanje čiji je cilj da ga uništi.

Marzukova izjava došla je posle poruke vođe Hamasa Ismaila Hanijea koji živi u Kataru kako je Hamas otvoren za razgovore o okončanju rata i dovođenja u red palestinske kuće na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze.

To bi moglo da dovede do političkog puta koji obezbeđuje pravo palestinskog naroda na nezavisnu državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom - poručio je Hanije.

Poslednje izjave Hanijea i Marzuka definitivno su zaokret u politici Hamasa prema ratu i Izraelu i najverovatnije su posledica ogromnog pritiska naroda koji je na izmaku snaga i ne želi više da gubi živote usled rata koji ne može da se dobije protiv nadmoćnijeg neprijatelja.

Pored toga, nikom na Bliskom istoku nije u interesu da otpočne krvavi veliki rat, što se može videti po tome da se ni Iran a ni Hezbolah nedeljama ne oglašavaju.

Rivalska Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) koja rukovodi Palestinskom upravom je priznala Izrael u okviru Oslo sporazuma iz 1990-tih godina, ali ga ne priznaje kao jevrejsku državu, navode izraelski mediji.

- Trebalo bi slediti zvaničan stav. Zvaničan stav je da je PLO priznao državu Izrael - izjavio je Abu Marzuk za Al-Monitor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading