RAT SAMO ŠTO NIJE, POGOĐEN IZRAELSKI TERETNI BROD U INDIJSKOM OKEANU! Eskalacija napetosti: Vašington za udar dronom krivi Iran, a odgovor Teherana je...

Autor:

Svet

24.12.2023

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka vojska je objavila da je brod za prevoz hemijskih materija pogođen u vodama Indijskog okeana bespilotnom letelicom koja je lansirana iz Irana.

RAT SAMO ŠTO NIJE, POGOĐEN IZRAELSKI TERETNI BROD U INDIJSKOM OKEANU! Eskalacija napetosti: Vašington za udar dronom krivi Iran, a odgovor Teherana je...

Foto: shutterstock

U poslednjem incidentu koji podseća na sve veće napetosti u regionu Bliskog istoka, hemijski tanker "Hem Pluto" postao je meta napada dronom u Indijskom okeanu, saopštila je američka vojska.

Napad se dogodio u subotu, a Pentagon navodi da je plovilo pogođeno na udaljenosti od 200 nautičkih milja (370 kilometara) od obala Indije.

Srećom, brza intervencija omogućila je gašenje vatre na brodu, a izveštaji potvrđuju da nije bilo žrtava među posadom. Iako Iran nije komentarisao ovaj napad, incident podseća na seriju sličnih napada koje su nedavno izveli pobunjenici Huti iz Jemena, koje podržava Iran, u Crvenom moru.

Centralna komanda (CENTCOM) vojske SAD izdala je odvojeno saopštenje potvrđujući da su dve protivbrodske rakete ispaljene na međunarodne pomorske rute u južnom delu Crvenog mora iz područja koje kontrolišu Huti. Srećom, nijedan od brodova nije pogođen balističkim raketama, kako je navedeno iz CENTCOM-a.

 

 

Huti ciljaju brodove povezane s Izraelom

U istom saopštenju, CENTCOM je otkrio da je američki ratni brod oborio četiri bespilotne letelice koje su došle iz područja Jemena pod kontrolom Huta, a ciljale su na neimenovano američko plovilo. Istog dana, tanker koji je prevozio sirovu naftu bio je meta bespilotne letelice, dok je drugi izbegao napad za dlaku.

Pobunjenici Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, tvrde da ciljaju plovila povezana s Izraelom kao odgovor na aktuelni sukob u Pojasu Gaze. Ova situacija dovela je do značajnog povećanja rizika od napada, zbog čega su mnoge globalno važne pomorske kompanije obustavile prevoz Crvenim morem.

Ministarstvo odbrane SAD preciziralo je da je tanker "Hem Pluto" bio hemijski tanker pod zastavom Liberije, u vlasništvu japanske kompanije i sa holandskim operaterom. Prethodno, firma "Embri", specijalizovana za pomorsku bezbednost, tvrdila je da je plovilo povezano s Izraelom i da se kretalo iz Saudijske Arabije ka Indiji.

Ovaj najnoviji incident ukazuje na rastuće tenzije u regionu, dok međunarodna zajednica sa strepnjom posmatra razvoj događaja i traži diplomatske puteve rešenja kako bi se izbegla dalja eskalacija sukoba.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading