PRECIZNO I EKSPLOZIVNO! Novi strahovit udar na Crvenom moru: Huti ponovo gađali teretnjak, nemački brod guta vatra!

Autor:

Svet

15.12.2023

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapalio se teretni brod u Crvenom moru koji je plovio pod zastavom Liberije pošto je pogođen projektilom iz Jemena, sa teritorije pod kontrolom Huta, saopštio je anonimni zvaničnik odbrane SAD, kao i privatna obaveštajna firma Embri.

PRECIZNO I EKSPLOZIVNO! Novi strahovit udar na Crvenom moru: Huti ponovo gađali teretnjak, nemački brod guta vatra!

Foto: Tanjug/AP/Satellite image ©2023 Maxar Technologies

- Projektil je navodno pogodio levu stranu teretnog broda 'Al Džasra' i jedan kontejner je pao u more od pogotka. Ovaj projektil je takođe izazvao požar na palubi - saopšteno je iz Embrija.

Pobunjenički pokret Huti, koji podržava Iran, preuzeo je odgovornost za seriju raketnih napada koji se dogodio u poslednjih nekoliko dana u strateškom moreuzu Bab el Mandeb, na ulazu u Crveno more

Napadi Huta, uključujući napad na drugi teretni brod u četvrtak i na komercijalni tanker dan ranije, kako se navodi, predstavljaju odgovor na ratne akcije Izraela u Pojasu Gaze, iako su veze s brodovima na meti pobunjeničkih napada slabe ili uopšte ne postoje. 

“Al Džasrom” upravlja nemačka kompanija Hapag, za koju Embri tvrdi da “ima kancelarije u izraelskim lukama Ašdod, Haifa i Tel Aviv”. 

Kroz moreuz Bab el-Mandeb prolazi gotovo skoro 10 odsto ukupne količine nafte kojom se trguje morem, kao i roba vredna oko hiljadu milijardi dolara na godišnjem nivou. 

Napad dronom?

Globalna plovidba postaje sve rizičnija usled mogućnosti da se rat Izraela i Hamasa proširi na druge zemlje regiona, a rizici su dodatno povećani nakon završetka privremenog primirja Izraela i Hamasa.

Huti nisu odmah preuzeli odgovornost za napad na teretni brod.

Pomorska trgovačka operacija Ujedinjenog kraljevstva (UKMTO), koja nadzire pomorske puteve na Bliskom istoku priznala je da se napad dogodio i upozorila brodove koji putuju Crvenim morem da budu na oprezu.

Al Džasrom upravlja nemački pomorac Hapag Lojd koji je odbio odmah da komentiriše slučaj. Nito do sada još nije sa sigurnošću potvrdio da je li napad uključivao dron ili projektil, iako Embri smatra da se radi o projektilu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading