POČINJE LI NOVI RAT NA BLISKOM ISTOKU?! Jemen ne popušta sa napadima, Hercog zove Ameriku da odmah deluje i poručuje: ''Pređena je CRVENA LINIJA!''

Autor:

Svet

13.12.2023

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski predsednik Hercog je istakao da su jemenski pobunjenici napadima u Crvenom moru prešli crvenu liniju.

POČINJE LI NOVI RAT NA BLISKOM ISTOKU?! Jemen ne popušta sa napadima, Hercog zove Ameriku da odmah deluje i poručuje: ''Pređena je CRVENA LINIJA!''

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je danas da su jemenski pobunjenici Huti prešli crvenu liniju napadima u Crvenom moru poručivši da međunarodne aktivnosti koje predvode SAD protiv ove militantne organizacije moraju da budu pojačane u okviru međunarodne koalicije.

- Pod rukovodstvom svojih totalitarnih komandanata u Teheranu, kontinuirani teroristički i piratski akti Huta protiv brodova svih država zahtevaju od cele međunarodne zajednice da deluje ujedinjeno, snažno i odlučno i iskoreni ovu podlu pretnju globalnoj ekonomiji i trgovini - objavio je predsednik Izraela na svom nalogu Iks (Tviter), prenela je Al Džazira.

Huti, koji kontrolišu veći deo severnog Jemena, uključujući prestonicu Sanu, krajem oktobra su javno potvrdili svoje učešće u ratu Izraela i Hamasa lansiranjem projektila i dronova ka južnom Izraelu, a poslednjih nekoliko nedelja napadali su trgovačke brodove u Crvenom moru.

Zvanični Teheran tvrdi da grupe poput Huta deluju nezavisno.

Niz napada iz Jemena

Podsetimo, juče je u poslednjem u nizu napada, protivbrodska krstareća raketa lansirana iz dela Jemena koji kontrolišu Huti pobunjenici pogodila komercijalni tanker.

Izbio je požar i pričinjena je šteta, ali nije bilo žrtava, navodi se u saopštenju američke vojske.

Napad na tanker Strind dogodio se oko 60 nautičkih milja (111 km) severno od moreuza Bab al-Mandab koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv oko 21 sat po lokalnom vremenu, rekao je američki zvaničnik Rojtersu. Drugi američki zvaničnik rekao je da je Strinda mogla da se kreće samostalno u nekoliko sati nakon napada.

- U trenutku napada u blizini nije bilo američkih brodova, ali je razarač američke mornarice USS Mason odgovorio na poziv iz Strinde i trenutno pruža pomoć - saopštila je Centralna komanda američke vojske, koja nadgleda američke snage na Bliskom istoku u saopštenju.

Tanker sa hemikalijama je plovio pod norveškom zastavom, a njegov norveški vlasnik, Movinckel Chemical Tankers, nije bio dostupan za komentar van radnog vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading