ZELENO SVETLO JE I DALJE UPALJENO, A ORUŽJE STIŽE: Izraelci poručuju Arapima - ne slušajte šta Bajden priča, nego šta njegova administracija radi

Autor:

Svet

13.12.2023

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Države nastavljaju da daju zeleno svetlo ratu u Pojasu Gaze protiv palestinskog pokreta Hamas, rekao je portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Lior Ben-Dor u intervjuu za Arab World Press.

ZELENO SVETLO JE I DALJE UPALJENO, A ORUŽJE STIŽE: Izraelci poručuju Arapima - ne slušajte šta Bajden priča, nego šta njegova administracija radi

Foto: shutterstock

Prethodno je američki predsednik Džo Bajden rekao da izraelska vlada gubi međunarodnu podršku i da mora da se promeni da bi je zadržala, prenosi RIA Novosti.

„Moramo da obratimo pažnju na punu retoriku američke administracije koja nastavlja da daje jasno zeleno svetlo Izraelu u ovom ratu protiv terorizma u Gazi i pruža Izraelu sva neophodna sredstva za borbu“, rekao je Ben-Dor.

On je takođe naglasio da SAD polaze od činjenice da će bilo kakva diskusija o budućoj administrativnoj strukturi u Gazi biti nemoguća bez eliminacije Hamasa.

Predstavnik izraelskog ministarstva spoljnih poslova prokomentarisao je i usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN kojom se zahteva hitan humanitarni prekid vatre u pojasu Gaze, kao i oslobađanje svih talaca bez preduslova.

„Čak i ako postoje zapadne zemlje koje glasaju protiv Izraela u Generalnoj skupštini, iza kulisa se slažu sa nama o potrebi da se eliminiše vojni i teroristički sistem Hamasa u Gazi“, rekao je Ben-Dor.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas. Nakon toga, borci organizacije ušli su u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojne i na civile, a takođe su uzeli više od 200 talaca.

U Izraelu je, prema poslednjim podacima vlasti, poginulo oko 1,2 hiljade ljudi, ovaj broj uključuje civile, vojnike, strane državljane i radnike, a saopšteno je i da je više od 5 hiljada povređeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne udare na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Krajem oktobra počela je kopnena faza izraelske operacije u enklavi. Grad Gaza je bio okružen izraelskim kopnenim snagama, a enklava je praktično podeljena na južni i severni deo.

Broj poginulih u Pojasu Gaze od početka izraelskih udara premašio je 18 hiljada ljudi, a više od 50 hiljada je povređeno. Hamas je tvrdio da je u Pojasu Gaze bilo oko 200-250 talaca. Nakon okončanja primirja, izraelske vlasti su saopštile da je 126 Izraelaca i 11 stranaca ostalo kao taoci Hamasa, a 110 otetih je oslobođeno.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu ruskog predsednika Vladimira Putina , rešenje bliskoistočne krize moguće je samo na osnovu formule „dve države” koju je odobrio Savet bezbednosti UN, a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u okviru 1967 graniči sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu .

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN uz aktivnu ulogu SSSR -a 1947. godine odredila je stvaranje dve države - Izraela i Palestine , ali je stvorena samo izraelska.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading