IZRAEL ZAPOČEO POTAPANJE HAMASOVIH TUNELA! Upumpavaju morsku vodu, hoće da PODAVE teroriste, ali posledice mogu biti KATASTROFALNE za ceo Pojas Gaze!sve!

Autor:

Svet

13.12.2023

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelske odbrambene snage (IDF) su počele da upumpavaju morsku vodu u podzemne tunele Hamasa u Pojasu Gaze. Cilj ove operacije je uništenje mreže prolaza i skrovišta, kao i prisiljavanje pripadnika ove militantne grupe da napuste tunele. Ova informacija je objavljena u Vol strit džurnalu (WSJ).

IZRAEL ZAPOČEO POTAPANJE HAMASOVIH TUNELA! Upumpavaju morsku vodu, hoće da PODAVE teroriste, ali posledice mogu biti KATASTROFALNE za ceo Pojas Gaze!sve!

Foto: Tanjug AP Photo/Victor R. Caivano

Početkom decembra, WSJ je izvestio da se razmatra upotreba ove taktike. IDF je postavio pet velikih vodenih pumpi blizu izbjegličkog logora Šati u Gaza Sitiju, sa mogućnošću da poplavi tunele ubacivanjem hiljada kubnih metara vode u roku od nekoliko nedelja.

Prema izvorima WSJ-a, operacija je još uvek u ranoj fazi i efekti ove taktike se još uvek procenjuju. Ova metoda je jedna od nekoliko koje se proučavaju, uključujući vazdušne udare, upotrebu tečnih eksploziva i slanje pasa, robota i dronova u mrežu tunela.

Načelnik Generalštaba Izraela, Herci Halevi, prošle nedelje je rekao da je potapanje tunela “dobra ideja”. Predsednik SAD, Džozef Bajden, izjavio je da postoji procena da u tunelima nema talaca, ali da on to ne zna sigurno.

Izraelske odbrambene snage (IDF) upumpavaju morsku vodu u podzemne tunele Hamasa sa ciljem da unište ovu mrežu prolaza i skrovišta. Ova taktika bi mogla da natera pripadnike Hamasa koji se kriju u tunelima da izađu na površinu. Osim toga, poplava bi mogla da omogući potencijalnim taocima da napuste tunele. Međutim, još uvek nije jasno da li će Izrael koristiti ove pumpe pre nego što svi taoci budu oslobođeni.

Takođe, postoji zabrinutost zbog potencijalne štete koju bi morska voda mogla naneti akviferu i tlu Gaze, ako bi došlo do curenja4.

Republika

Foto: X printscreen/@IDF

 

 

Trenutno je u Gazi još uvek zatočeno 135 od oko 240 osoba otetih u napadima na jug Izraela 7. oktobra.

Tuneli Hamasa predstavljaju problem za Izrael iz nekoliko razloga:

Tunelska mreža pruža Hamasu asimetričnu prednost nad Izraelom. Ova mreža omogućava borcima Hamasa da se kreću kroz Pojas Gaze bez izlaganja izraelskoj vazdušnoj moći.

Tuneli služe kao sklonište za vođe Hamasa i moguće taoce. Takođe, omogućavaju preživljavanje boraca Hamasa tokom bombardovanja.

Napadi i otmice: Mreža tunela se koristi za izvođenje iznenadnih napada na Izrael i za otmice.

Tuneli se koriste za ilegalno krijumčarenje trgovine i oružja. Takođe, omogućavaju Hamasu da lako premešta opremu, municiju i snage.

 Izraelske odbrambene snage se suočavaju sa ozbiljnim izazovima pri pokušajima da unište ovu mrežu tunela. Napredovanje kroz nepoznato podzemlje može biti izuzetno teško i opasno za napadajuće snage.

Izraelske snage su postale vešte u otkrivanju takozvanih terorističkih tunela koji prelaze njihovu granicu, ali opsežna tunelska mreža u Gazi predstavlja ozbiljan izazov. I

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading